Националната програма Заедно в изкуствата и спорта“ трябва не само

...
Националната програма Заедно в изкуствата и спорта“ трябва не само
Коментари Харесай

ПП: Програмата за извънкласни занимания трябва да се разшири

Националната стратегия „ Заедно в изкуствата и спорта “ би трябвало освен да продължи през идващите образователни години, само че и да се разшири.

Сега тя съдържа единствено два модула – по спорт и изкуства. „ Продължаваме промяната “ (ПП) желае в бъдеще към тях да се прибавят занимания по просвета и технологии. Целта може да бъде реализирана с новия бюджет за 2023 година, в който да се плануват нужните средства.

Тази концепция получи всеобща поддръжка на среща в Народното събрание (НС) през днешния ден с над 80 представители на столични учебни заведения, които вземат участие в първата всеобща стратегия за извънкласни действия в междинното обучение, финансирана от държавния бюджет. На поканата на акад. Николай Денков – заместник-председател на парламентарната Комисия по обучение и просвета, се отзоваха шефове и учители, ръководители на спортни тимове и групи по изкуства, както и възпитаници, включени в тях.

„ Държавата би трябвало да даде опция на децата и младежите да развиват своите гении освен в спорта и изкуствата, само че и в науката и технологиите “, означи акад. Денков. „ Националният проект за възобновяване и резистентност планува във всяко учебно заведение да се построи STEM кабинет. Тъкмо там могат да се провеждат безвъзмездни за учениците спомагателни занимания по естествени науки и технологии. Ще поканим да се включат преподаватели от висшите учебни заведения и учени от институтите на Българска академия на науките “, изясни концепцията акад. Денков.

Според него това ще направи по-лесно и прелестно проучването на предмети като физика, химия, биология, компютърни науки и други, които като цяло се считат за сложни в учебно заведение. Те могат да бъдат доста по-интересни, в случай че се комбинират с действителни опити и се свържат с технологиите, които използваме всеки ден като интернет, мобилните телефони, GPS навигацията, слънчевите колектори.

Участниците в днешната среща обмениха първи усещания от „ Заедно в изкуствата и спорта “, която стартира при започване на тази образователна година. Обсъдени бяха първите резултати и компликации, както и нужни промени в организацията, които да подтикват още повече учебни заведения да се включат в програмата, защото пари има за всички.

През тази година постоянното държавно управление с министър председател Кирил Петков за първи път създаде и обезпечи финансиране от 90 млн. лева за национална стратегия в междинното обучение, която подтиква извънкласните занимания със спорт и изкуства за всички учебни заведения в страната. Тези действия развиват основни компетентности, нужни освен в просветителния развой, само че и в обществен аспект. Организирани в учебното заведение, те го вършат по-интересно и покачват мотивацията на децата да го посещават постоянно, вследствие на което се усъвършенства успеваемостта и се понижава процентът на отпадналите възпитаници. Чрез заниманията със спорт и изкуства силата на децата и младежите се насочва в позитивна посока, което води до преодоляване на експанзията и понижаване на използването на упойващи субстанции измежду учениците – два тежки казуса в днешното учебно заведение.

Дейностите по „ Заедно в изкуствата и спорта “ са безвъзмездни за родителите. Така програмата икономисва пари на фамилиите, които в този момент заплащат в допълнение за частни школи отвън учебното заведение. Творческите занимания, които се осъществят по програмата, развиват гениите и креативното мислене на учениците. Спортът построява качества като воля, непримиримост, неизменност, отговорност, самочувствие, дисциплина, екипност. Физическата интензивност оказва мощно позитивно влияние и върху психологичното здраве на децата и оказва помощ за възпитаване на самоконтрол.

По данни на Министерството на образованието и науката през тази образователна година в „ Заедно в изкуствата и спорта “ вземат участие близо 50 000 възпитаници от общински, държавни и частни учебни заведения. Създадени са 1917 групи за занимания по изкуство в 1002 учебни заведения и 1897 тима за групов спорт в 990 учебни заведения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР