Националната мрежа за децата (НМД) осъди Министерството на здравеопазването да

...
Националната мрежа за децата (НМД) осъди Министерството на здравеопазването да
Коментари Харесай

МЗ трябва да представи публично Стратегията за детско здравеопазване и Плана за детската болница

Националната мрежа за децата (НМД) осъди Министерството на здравеопазването да показа обществено Стратегията за детско опазване на здравето и Плана за детската болница, оповестиха от неправителствената организация. Според магистратите отговорът, който Министерство на здравеопазването е изпратил на организацията във връзка на запитвания по тези тематики, е прекомерно общ и лишен от конкретика. По тази причина Административен съд – София град е почел жалбата на НМД и анулира отчасти решението на Министерство на здравеопазването, като връща административната кореспонденция на министерството за изговаряне всъщност в период от две седмици.

Делото против здравното ведомство е по Закона за достъп до социална информация и визира отговора на министерството по заявление на Национална гражданската самодейност „ За същинска детска болница “ за достъп до обществена информация по отношение на плана за Национална тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа (2021-2030). Искането на организацията е Министерство на здравеопазването да отговори на въпроса има ли разбор на детското опазване на здравето, както и кои са институциите и организациите, участващи в процеса по създаване на Стратегията и по какви критерии са определени те. На второ място, от организацията упорстват за отговори по отношение на основаването на Обществен съвет, за който три управления на Министерство на здравеопазването са поели ангажимент пред Национална мрежа за децата и Националната гражданска самодейност „ За същинска детска болница “.

От НМД напомнят, че дружно с НГИ „ За същинска детска болница “ са упорствали за публично разискване на Националната тактика за детско и юношеско опазване на здравето, макар, че до неотдавна Министерство на здравеопазването е твърдяло, че не е задължено да прави такова.

От неправителствената организация посняват, че в отговора си по заявката Министерство на здравеопазването е предоставила информация, която дотам е била обща и лишена от изясненост и наличие, ч на практика не е е отговаряла на определението за „ информация “ по смисъла на ЗДОИ.

„ Така да вземем за пример, на въпросите на НМД по отношение на проекта за основаване на НДБ и уговорката на Министерството за съставяне на Обществен съвет, от Министерство на здравеопазването указаха само, че „ отговорът е организиран в настоящото законодателство “ и че въпросът е в „ развой на разискване “. Подобен педантизъм в отговорите на Министерството е изключително обезпокоителен, поради надделяващия публичен интерес от разкриването в цялост на поисканата информация “, означават още от НМД.

„ Тази победа е значима за идеята за същинска детска болница, чието създаване и действие би трябвало да почива на предварителни разбори и да е оптимално транспарантно. Но извоюваното дело е значимо и по отношение на вярното действие на разговора сред гражданското общество и институциите. Решението на съда демонстрира, че формалното осъществяване на уговорките на задължените по ЗДОИ административни органи изрично не удовлетворява задачата и духа на закона и не е задоволително “ – разяснява Мария Брестничка от НМД.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР