Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната

...
Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната
Коментари Харесай

Как да разберем дали сме жертва на трафик на хора, с цел трудова експлоатация?

Националната комисия за битка с трафика на хора започва годишната Национална акция за предварителна защита на трафика на хора за трудова употреба. Кампанията се организира под наслов „ Трафикът на хора съществува “. Целта е да се увеличи осведомеността и чувствителността на обществото и рисковите групи във връзка с механизмите за замесване в закононарушението, както и да насочи вниманието към съответни признаци за идентифициране на жертви на трафик за трудова употреба.
Вследствие на пандемията от COVID-19 възходящата безработица основава предпоставки за приемане на съмнителни оферти за работа, което действително усилва риска от замесване в трафик за трудова употреба.  В този случай, съгласно организацията, можем да си зададем следните въпроси:
– Личните ни документи отнети ли са?
– Наети ли сме без да сме наясно къде отиваме?
– Плащат ли ни малко, или връщаме дълг?
– Работим ли без контракт?
– Казват ли ни по какъв начин да се държим?
– Страхуваме ли се? Тормозят ли ни?
– Липсват ли ни задоволително храна, прилични работни облекла, здравни грижи, отмора или сън?
" Ако отговориме с „ Да “ на един или повече от тези въпроси, значи, че сме в риск! Защото трафикът на хора съществува! ", споделят от организацията. Националната комисия за битка с трафика на хора приканва гражданите да бъдат извънредно деликатни, когато заминават да работят извън България. От там предлагат да се осведомяваме обширно за всяка една стъпка, преди да се вземат окончателни решения за тръгване в чужбина. Често компании или съответни лица, изключително в по-малките обитаеми места, търсят служащи и им дават обещание невероятни условия за сезонна или краткотрайна работа. Често съумяват да ги убедят, че няма никакви опасности и всичко е „ уредено “.
А дали е по този начин? При трафика на хора предварителните контрактувани обещания на работодателите се разминават фрапантно с действителните условия на живот и труд. " Налага се да работиш за минимално заплащане, даже от време на време без такова. Документите ти за идентичност биват отнети от шеф или трето лице. Принуждават те да плащаш нерегламентирани суми за това, че ти обезпечават претовареност. Случва се и да се постанова да чакаш, тъй като не ти дават да започнеш работа незабавно. И по този начин, до момента в който не изхарчиш всичките си персонални средства и задлъжнееш. Ако си в чужбина и си в неволя, неотложно се свържи с българското посланичество, посолство в страната, в която се намираш. Потърси помощ от полицията – даже на нямаш документи. Ти евентуално си жертва на съществено закононарушение и ще ти окажат помощ ", показват от Националната комисия за битка с трафика на хора, за трудова употреба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР