Националната художествена академия, Музей за история на София, Студентско общество

...
Националната художествена академия, Музей за история на София, Студентско общество
Коментари Харесай

Втората научна конференция „За буквите: Българската следа” събира водещи имена от областта на съвременното изкуство в Бургас

Националната художествена академия, Музей за история на София, Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ), Computer Space, Община Бургас и Регионална библиотека “П. К. Яворов ” – Бургас провеждат научна конференция „ За буквите: Българската диря ”.

Събитието ще се организира в навечерието на един от най-светлите български празници в Центъра за модерно изкуство и библиотека от 21 до 23 май.

Научният конгрес е отдаден на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност и има за цел да показа на необятната аудитория една от областите, без които напредъкът на човечеството не би бил вероятен, а точно писменото слово, книгите и тяхната взаимна обязаност с изкуството на калиграфията и типографията у нас. В конференцията ще бъдат прегледани както историческите корени на явлението „ книга “, по този начин и актуалните трендове в развиването на книгата и типографията у нас. Събитието ще бъде съпроводено и с две тематични изложения, отдадени на разискваните въпроси.

Конференцията ще стартира на 21 май с разкриване на изложбата „ За буквите: краснопис “ от 18:30 часа в зала „ Проф. Димитър Аврамов “, ет. 4 на Центъра за модерно изкуство и библиотека. Експозицията показва произведения на двама създатели, които са студенти в магистърска стратегия „ Калиграфия “ на катедра „ Плакат и образна връзка “ – Валентин Щинков и Рами Ал-Хамуд. Посоките на техните креативен търсения са както в областта на класическите кирилски начертания (устав, полуустав и бързипис), по този начин и в тълкования на европейски калиграфски стандарти, пречупени през тяхното авторско виждане за актуалните трендове в развиването на авторската краснопис. Куратор на изложбата е проф. доктор Кристина Борисова.

В същия ден ще се организира и показване на книгата на Росен Петков „ Българският книжовен модернизъм “.

Каталогът „Българският книжовен модернизъм“ съдържа 145 български заглавия на книги и списания, както и 12 задгранични от сбирката на Росен Петков, илюстриращи развиването на българския книжовен модернизъм и уводна публикация от създателя. Колекцията е събирана десетки години с доста старания и обич, като съставлява извадка на български книги и списания от началото на XX век до Втората международна война, като акцентът е върху книгите на модернизма от 20-те и 30-те години на предишния век. Артефактите са разграничени в два раздела – „ Колекция български книжовен модернизъм “ и „ Щрихи от задгранични издания-модернизъм “. Всяко от изданията е показано с пъстър снимков материал с положително качество и данни за самия артефакт – автори/редактори/преводачи, художници-илюстратори, размери, брой страници, издатели, печатници, хартия на корицата и тялото. Лимитиран тираж от 300 номерирани броя. Графичен дизайнер на изданието е Боряна Савова.

На 22 май от 10:00 часа ще стартира и самият теоретичен конгрес, който е разпределен в три тематични панела:

1. 1. „ Книгите и буквите. Поглед в историята ”, в който лектори са:

a. Росен Петков с тематика „ Кръговете на българския книжовен модернизъм – илюстратори и създатели “;

b. Стефан Пеев с тематика „ Ватрослав Ягич като откривател на глаголицата и кирилицата и проблемите на актуалния шрифтов дизайн в региона на старобългаристиката. Болонският псалтир и шрифтът Jagic “;

c. Радостина Василева с тема„ Редки и скъпи издания – технология, сбирка и провокации “;

d. Яна Кършийска с тематика „ Ръкописното книжно завещание “.

2. 2. „ Типография и реклама ”, където вземат участие:

a. Ерина Кръстева с тематика „ Типографските детайли в ролята на отзивчиви структури “;

b. Ивайло Тодоров с тематика „ Емотикони и емоджита като модерна форма на образната връзка “;

c. Живка Райкова с тематика „ Типографии и шрифтове в опаковките на български натурални хранителни артикули ”.

3. 3. „ Съвременност и бъдеще на книгата, типографията и калиграфията ”, показана от:

a. Андрей Бояджиев с тематика „ Шрифт и електронни издания – проблеми на маркирането на текста и неговото показване “;

b. Жаклина Жекова с тематика „ Съвременни български създатели, употребяващи типичен и пробни калиграфски техники в творчеството си;

c. Кирил Златков с тематика „ Запълване на дупки и съвременен лукс (Анализ на приложимостта и естетиката на шрифтовете от български създатели през последните 15 години) “;

d. Стоян Дечев с тематика „ Букви и просветеност “.

След всеки панел е планувано време за полемики, на които с изключение на въпроси към лекторите, се организира и обмяна на отзиви и диспути по тематиките от всички участници в научната конференция.

Втората научна конференция се планува да приключи на 23 май, още веднъж с показване на галерия. Специализираната галерия с раритетни издания „ За буквите: писано слово “ е отдадена на книгата както печатна, по този начин и ръкописна. В нея са показани екземпляри, намиращи се в архивите на Регионалната библиотека „ П. К. Яворов “. Посетителите ще могат да се срещнат с редки издания от интервала, документи, преписи на ръка на книги и други завладяващи вниманието експонати. Тази експозиция е забавна освен от историческа позиция, само че и с опцията да се проследят трендовете в книжното оформление и потреблението на шрифтови начертания. Изложбата ще се открие в 11:00 часа, а неин куратор е Яна Кършийска.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР