Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г.

...
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г.
Коментари Харесай

12-ти юли е празник на Националната гвардейска част

Националната гвардейска част е правоприемник на основаната през 1879 година персонална армия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е сбъднат първият формален конвой на български княз. Затова 12 юли е формален празник на Националната гвардейска част. През годините гвардейската конструкция се трансформира от ескорт на княза, в ескадрон, полк, а след 1942 година – дивизион. Днес в нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и внушителен духов оркестър.

През 2001 година Националната гвардейска част е одобрена като представително военно формирование на българската войска и е един от знаците на държавната власт дружно с националното знаме, герб и химн.

Никоя друга военна конструкция не е ангажирана по този начин директно при реализиране на главните си функционалности с духовните аспекти на националната идея, обрисувани в Концепцията за национална сигурност и Военната теория на Република България. Мисията на Националната гвардейска част е освен да показва воинските обичаи и ритуали, само че и да бъде център за тяхното възобновление и обогатяване в името на запазване и одобряване на националната еднаквост.

През годините гвардейската конструкция се разраства от 150 души първоначално до 600 души през 40-те години на ХХ век.

Специалното отношение на всички държавници към гвардейските елементи се показва в предпочитаното й доставяне с най-модерното въоръжение и снаряжение, с най-хубавите коне.Така армията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 година, заради което в нея се изпитват първите устави, директиви и правилници по бойна подготовка.

Тя е в основата на школа за основаване на високоподготвени офицери, които заемат основни места във военната подчиненост на страната. Болшинството офицери усъвършенстват образованието си в чужбина.

В нейното командване и ръководство се построяват най-хубавите експерти. Конкретен принос за развиването на военното изкуство имат цяла плеяда гвардейски офицери: генералите Петър Марков, Христо Петрунов, Иван Колев, Генко Мархолев, Александър Кисьов, Любомир Босилков, Константин Соларов, Александър Танев и други

От средата на гвардейското офицерство се избират представители за свитата на президента. Флигел-адютантът на княза /царя/ постоянно е гвардеец. Той е лицето, което съпровожда монархическата личност при пътуванията в чужбина.

Първоначално по този начин наречената особена работа на армията се състои в съпровождане на президента, членовете на неговото семейство и всички високопоставени държавни посетители. От значимостта на охраняваната личност и съгласно дворцовия парад се дефинира елементарен или церемониален ескорт /ескорт/.

Задължение на армията е да обезпечава защитата на държавни, военни и икономически обекти в Софийския гарнизон. Сред тях, най-съществен е караулът пред парадния вход на Двореца, непроменяемо изпълняван от 1882 година с часови постоянно в парадна гвардейска униформа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР