Националната енергийна камара, която обединява частните инвеститори в енергетиката, застана

...
Националната енергийна камара, която обединява частните инвеститори в енергетиката, застана
Коментари Харесай

Частните инвеститори в енергетиката застанаха зад министър Петкова


Националната енергийна камара, която сплотява частните вложители в енергетиката, застана изрично зад министъра на енергетиката Теменужка Петкова. От организацията се оповестиха срещу настояването за оставка на отрасловия министър, откакто в понеделник три от четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ желаеха Петкова да се отдръпна от поста си поради проблеми на електроенергийния пазар, които съгласно бизнеса водят до голословно нарастване на цената на тока.

" Нашите членове работят във всички сегменти на електроенергийния бранш – произвеждане, търговия, систематизиране и доставяне, като създават сила посредством стандартни и възобновими източници. Проблемите на енергийния бранш са ни добре известни, като неведнъж сме заявявали позиции и сме правили съответни оферти за възстановяване на капиталовата среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в поддръжка на финансовата непоклатимост на бранша ", декларира Националната енергийна камара в публична позиция, публикувана до медиите.

Легитимността на позицията на камарата се потвърждава от обстоятелството, че организацията съставлява над 50% от конфигурираните мощности и над 70% от заетите в частния бранш енергетика. Инвестициите, осъществени от фирмите членове на Националната енергийна камара надвишават 11 милиарда лева и се равняват на 60% от всички директни задгранични вложения за интервала 2010г. – 2016г.

В позицията се акцентира категорично, че сдружението, ориентирани към рационализация и цялостна либерализация на електроенергийния пазар.

" Вярваме, че противоречивите въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и претенции за оставки, а поредни старания за отбрана ползите на българската енергетика в полемиките по Четвъртия енергиен пакет ", сочат в позицията си от организацията.

В Националната енергийна камара членуват " Ей И Ес България ", Контурглобал Марица Изток III ", ЕВН България, Енерго-Про Варна, ЧЕЗ България, Асоциация Хидроенергия, Българска ветроенергийна асоциация и Българска фотоволтаична асоциация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР