Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част
Коментари Харесай

Земеделските производители започват протести на ключови точки в страната

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и сплотяваща голяма част зърнопроизводителите в България, стартира безсрочни протестни дейности в 10:00 часа.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет сред сектора и властта районните сдружения от НАЗ единомислещо взеха решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо. В методиката на подкрепяне, която беше показана в Министерски съвет, липсва способена икономическа експертиза, защото годишната данъчна декларация за последната година изрично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, декларират от НАЗ.

Асоциацията упорства да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, които биха попречили всеобщи банкрути в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от водачите на парламентарните групи, които от своя страна ще подсигуряват резистентност на бранша.

Точките, на които ще бъдат блокирани основни пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00 часа, са маркирани на приложената карта.

Земеделски производители ще стачкуват в региона на " Дунав мост " при Русе, заяви през вчерашния ден за Българска телеграфна агенция Милен Коев, ръководител на Районния съюз на фермерите " Дунавско зърно ". 

Протестиращите плануват да блокират със аграрни машини за малко придвижването в региона на граничния пункт. 

По думите на Коев повода за недоволството е, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо. " В методиката на подкрепяне, показана в Министерски съвет на 4 февруари, липсва способена икономическа експертиза, защото годишната данъчна декларация за последната година изрично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години ", изясни Коев. 

Земеделските производители от област Ямбол са в подготвеност да блокират изходите на автомагистрала " Тракия " край селата Веселиново, Кабиле и Дражево. Решението дали и по кое време ще има протестни дейности се чака да бъде взето през днешния ден, както заяви през вчерашния ден ръководителят на локалния Съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров. 

Браншовите организации ще вземат решение по места. Александров разяснява пред публицисти, че някои организации са доста войнствено настроени и са подготвени да излизат още през днешния ден. " Дано не сте стига до сходно нещо, защото ние постоянно сме вземали решенията с болшинство ", сподели той.

Земеделски производители от Ловешка област също излизат на митинг през днешния ден, заяви за Българска телеграфна агенция Цанка Начева, ръководител на Сдружението на зърнопроизводителите - Ловеч. 

Протестиращите ще се съберат на три пункта в региона, като е допустимо да затворят основните пътища София-Варна и София-Русе. Барикадите ще бъдат на пътен възел " Абланица ", на пътен възел " Боаза " и на изхода на Луковит за София.

Зърнопроизводители от района на Стара Загора ще се съберат за митинг в 9:30 сутринта при южния излаз на регионалния град в посока автомагистрала " Тракия ", заяви за Българска телеграфна агенция Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

" Членове на нашата организация ще има и на пътя Плодовитово-Оризово на моста над аутобана ", уточни той. По думите на Берберов придвижването по основния път от южния излаз на Стара Загора към автомагистрала " Тракия ", което е и основен път от Стара Загора към Димитровград, ще бъде блокирано в продължение на два часа.

Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни дейности ще се усилва с всеки минал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в полза на гражданите), до момента в който не бъдат признати няколко претенции.

Първото е включване на главните пет култури в бранш " Зърнопроизводство " (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна " за 2024 година, без това да повлияе върху подпомагането за другите браншове.

Следващо искане е осъществяване на законодателни начинания, свързани с възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска активност: промени в член 37в от Закон за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ), касаещи улеснение процеса на непринудено уреждане за комасирано прилагане на земеделските земи; промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дълготрайни контракти при наемане/арендоване на земеделска земя; приемане на държавен механизъм за регулация на рентните заплащания в страната, учреден на рандеман и продажни цени; основаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи; установяване на напояването като стратегически народен приоритет – ограничения и дейности за възстановяване на поливното земеделие в страната (държавна поддръжка за цената на водата; облекчение на нормативните режими за капиталови планове, свързани с водоспестяващи технологии).

НАЗ упорства също за отстояване на твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, така наречен Регламент за самостоятелни търговски ограничения (АТМ), като се предотврати повторна опасност за родното произвеждане на зърнени и маслодайни култури посредством включване в регламента на защитни ограничения, лицензионни режими и квоти за вносните първични материали.

По отношение на екологичните условия по отношение на селското стопанство, произлизащи от Зелената договорка, НАЗ държи българската страна да отстоява и изисква на европейско равнище облекчение на зелените правила в Стратегическите проекти за развиване на земеделието и селските региони, включително и за използване за 2024 година на дерогация от наложителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи запазването на почвения капацитет като диверсификация на културите, и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характерности.

Асоциацията на зърнопроизводителите показва като искане и отстояването на европейско равнище на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.

" Правителството не може да подкрепя зърнопроизводители, които може да се окажат на облага за 2023 година, нито с държавни, нито с европейски средства ", съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг, който даде дружно с министъра на земеделието Кирил Вътев в Министерския съвет нощес. Премиерът изрази неразбиране за какво зърнопроизводителите не желаят да потвърдят възможни загуби през данъчните си заявления, които по този начин или другояче са длъжни да подадат.

По думите му това опонира на икономическата логичност, на разпоредбите и на правата и ползите на останалите хора в страната.

Според премиера, по данни на Националната организация за приходите, зърнопроизводството е измежду най-печелившите браншове през последните няколко години, като за 2021 година са декларирани облаги от над 2 милиарда лв., а за 2022 година – 3 милиарда лв..

По думите на Денков няма учредения за митинги. Той изрази очакване в идващите дни разговорът със зърнопроизводителите да бъде удължен, да бъде конкретизиран текстът и да бъде подписан новият меморандум за взаимни дейности, чиито точки към този момент са били конкретизирани на срещата в неделя. " Всеки ден в митинги забавя опцията да подпомогнем тъкмо тези производители, които в действителност сега са в потребност ", сподели още министър председателят.

Днес в Министерството на земеделието и храните следва да се организира изнесено съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите. Събитието ще стартира в 16:30 часа, като на него ще бъдат показани ограничения и дейности за превъзмогване на рецесията в бранша в отговор на постъпилите претенции от неправителствения бранш.

Заседанието ще бъде предавано онлайн във Facebook страницата на министерството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР