Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) многократно е доказвала, че стои

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) многократно е доказвала, че стои
Коментари Харесай

Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор Земеделие

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) неведнъж е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това значи, че няма да спре да брани бранш " Земеделие ", няма да се откаже да показва пропуските на институциите, да отбелязва грешките им и да упорства за промени, написа в позиция на НАЗ до медиите.

" Липсата на отношение и ограничения през последните месеци, по отношение на дестабилизацията на бранша, е не просто неточност. Това е най-бързият и сигурен метод да загине родното земеделие ", се споделя още в изказването. 

НАЗ цитира данни, съгласно които България има над 35 млн. декара обработваема земя, повече от 15 000 аграрни производители, изплатили рентни за над 2,5 милиарда лв., произвели продукция за над 7 милиарда лв. за годината (инвестиции директно в стопанската система на България) и получили 0 лв. помощ от страна на страната по отношение на последствията от войната в Украйна. " Все още сме в очакване на нови пазари и дейности във връзка с олекотяване на административни тежести ", декларират от НАЗ.

Асоциацията добавя, че всички тези числа са реализирани макар осъществяванията на наложителни стандарти, зелена договорка и още куп други условия. " Сектор " Земеделие " обезпечава над 100 000 работни места и неговият провал предвещава съществени стопански и обществени проблеми ", оповестява НАЗ и моли виновните институции за промени и поддръжка.

На 5 септември асоциацията е изпратила декларация до Министерство на земеделието и храните. Ето и цялостният текст на документа:

Декларация за оцеляване на бранш " Земеделие "

С актуалната декларация Националната асоциация на зърнопроизводителите упорства виновните институции да вземат ограничения против рецесията, в която се озова бранш " Земеделие ". 

В момента се намираме на прага на втора поредна и извънредно тежка година. На първо място, няма по какъв начин да не отбележим, че последствията от войната в Украйна неизбежно оказват разтърсвания на пазара. Тази година се следи огромен скок в себестойността на продукцията, дължаща се на нарасналите разноски, както и многочислените европейски условия, които земеделските производители са задължени да извършват. Себестойността на продукцията обаче не се намира в корелация с цената на интернационалните пазари. Другият значим фактор, който пречупва земеделските производители, е ограбването на опцията за пазар на европейско и даже международно равнище. 2023 година е тежка финансово и поради големият напън на условия по отношение на бранша, във връзка с зелената договорка, изпълнявана от всички европейски фермери.

Тези фактори доведоха до тежката обстановка, в която се намира секторът, и нуждата от взимането на навременни ограничения за спасяването му.

В момента следва жътвата на две значими култури – слънчоглед и царевица. На прага е и приключването на възбраната на украински импорт и сме мощно обезпокоени дали тя ще се удължи. Към това бихме желали да напомним също, че зърно по складовете има и от предходната година.

НАЗ показва мощното си безпокойството за земеделските производители, защото огромна част от тях са пред финансов колапс, изпитват усложнения да покрият отговорностите си и да обезпечат идната стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви, подбудени от тежките климатични условия тази година.

Крахът в земеделието не е просто затваряне на една компания, това е домино, което ще докара до разтърсвания в огромна част от снабдители, сътрудници и дългогодишни сътрудници. Загубата на един земеделец е загуба на работни места, на районна непоклатимост и локална стопанска система.

Сектор " Зърнопроизводство " е най-големият длъжник на рентни заплащания. Ние сме най-големият покровител на обществен мир и всяко разтърсване рефлектира продоволствената сигурност на Република България. 

Липсата на каквато и да било държавна поддръжка за бранша, неналичието на безапелационна позиция от страна на институциите и блян за спасяването на земеделския бранш обезкуражават българските стопани. 

Във връзка с гореизложеното, НАЗ упорства за незабавна среща с министър-председателя на България, Николай Денков, Министерството на земеделието и Министерството на финансите, както и чуване пред Комисията по земеделие. 

НАЗ декларира безспорната и непоколебима подготвеност да пази бранша и своите членове. Нашият апел е да се обърне внимание на тези съществени провокации и да се насърчат напъните за намиране на решения и поддръжка. Очакваме в тази сложна година, за всички нас, страната да застане до гарантите на своята продоволствена сигурност!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР