Националната агенция за приходите проверява две дружества в област Хасково

...
Националната агенция за приходите проверява две дружества в област Хасково
Коментари Харесай

НАП рови 2 фирми заради огромни суми в касите

Националната организация за приходите ревизира две сдружения в област Хасково поради нелогично високи касови наличия. В годишните си финансови доклади за 2019 година те са показали, че държат в брой над 100 000 лв.. Фирмите са част от общо 2 116 в страната, в които стартираха контролни дейности, свързани с неразпределени наличия в каса, а точно броене, разказване и сравняване на сумите с тези, които са посочени в счетоводните доклади.

Всеки ден обсегът на инспекциите се уголемява, като общо на сходен надзор в идващите седмици ще подлежат над 13 700 лица в цялата страна.

Наред с инспекциите на място, 11 588 рискови сдружения в страната ще получат електронни писма или позвъняване от Информационния център на Национална агенция за приходите. По този метод приходната организация предизвиква компаниите непринудено да прегледат още веднъж счетоводните си ресурси и да създадат корекции в годишните си финансови доклади, ако не всички суми са фактически налични в касите им.

От Национална агенция за приходите към този момент започнаха осведомителната акция, като данъчните ще се свържат с 5 100 сдружения по телефона, а останалите 6 488 ще получат лични електронни писма с увещание да прегледат отново годишните си финансови доклади и средствата, които са налични в касите им. При несъответствия сдруженията ще имат опция да поправят данните и да подадат счетоводните си доклади още веднъж.

Някои от проверяваните компании към този момент са подали годишните си финансови доклади и за 2020 година, въпреки че срокът за това не е изминал – той е 30 юни. Част от посочените в тези доклади касови наличия не престават да бъдат нелогично високи, споделиха от Национална агенция за приходите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР