Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР

...
Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР
Коментари Харесай

Хакери удариха НАП: Имат данните и доходите на 5 милиона...

Националната организация по приходите (НАП) и профилираните органи в Министерство на вътрешните работи и ДАНС ревизират сигнал за евентуална накърнимост на компютърната система на приходната администрация, предава Канал 3.

По рано през днешния ден по електронната поща на избрани медии е изпратена връзка за евакуиране на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, осведомят от Национална агенция за приходите. Данните съдържали ЕГН-та, имена и приходи.

Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено наличието на над 110 бази данни. " Над 5 млн. български и непознати жители са наранени ”, споделят хакерите.

От Национална агенция за приходите декларират, че сега се прави инспекция дали данните са действителни.

По информация в някои електронни медии, течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през съветски имейлсървъри масив от 57 папки. Те били съпроводени със известие, че положението на киберсигурността ни е пародийно. Хакерите настояват, че разрушените бази данни засягат информация за над 5 милиона български и непознати жители и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в избрани папки – и приходи, предава Нова телевизия.

В момента се прави инспекция дали данните са действителни.

Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно, означават от Национална агенция за приходите в известието.

Източените данни са с размер 21 GB, на този стадий хакерите са разгласили 11GB с обещанието, че ще разгласяват и другата половина от тази информация.

Освен Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и ДАНС към този момент ревизират уязвими ли са компютърните системи и застрашена ли е финансовата сигурност.

Мотивите на хакерите са неразбираеми, само че известието им завършва с апел основателят на „ Уикилийкс ” Джулиан Асандж да бъде освободен. " Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е подигравка ", пишат причинителите на хакерската атака.

Дали е уязвена националната и финансова сигурност на страната ще можем да кажем на следващия ден сутринта дружно с сътрудниците от ДАНС и ГДБОП, съобщи за bTV Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите.

„ Проверяваме всеки един от тези милиони записи, дали става дума за приключване на информация и дали тези информации, които се разгласяват, са фактически правилни – това е първата задача, която имаме – да забележим правилни ли са тези данни или не, и по тази причина ще работим тази нощ.

Освен имена и ЕГН-та, приказваме и за приходи на тези лица. Автентична ли е тази информация?

– Това ревизираме сега. Утре сутринта ще можем да отговорим достоверни ли са тези данни и дали са достоверни в цялостен размер. Това е първото нещо, което би трябвало да проверим, с цел да можем да кажем има или няма приключване на конфиденциална информация. За тези данни се твърди, че са доста чувствителни данни от данъчните заявления, в това число данни за платени налози и други сходни чувствителни в същината си данни.

– Ако се окаже, че тази информация е достоверна, т.е. не е манипулирана, не е машинация, какви са ходовете, какви са стъпките пред страната?

– Ще действаме, когато отговорим на този въпрос. В момента няма да преглеждаме хипотези. Тази нощ ще проверим дали данните, които са изтекли, са фактически правилни, и на следващия ден заран ще обявим идващите ходове, когато можем да отговорим на първия, най-съществен въпрос – дали тези данни в действителност са достоверни.

- Ясно ли е от кое място идва офанзивата – от България или от зад граница?

– Не, на този стадий не е ясно. В момента дружно с правоохранителните органи опитваме да разберем дали са достъпвани компютърните системи на Национална агенция за приходите по неоторизиран метод. Все още нямаме отговор на този въпрос.

„ В момента множеството от българските жители, които имат приходи, могат да бъдат профилирани, сегментирани, и надлежно атакувани в частен или бизнес аспект от хора, които ще знаят кой има пари и кой може да си заплати, с цел да бъде част от избрана акция или просто да бъде изключен от нея. Голямото терзание е, че чувствителни данни са били достъпени и сега са необятно публикувани ”, съобщи Ясен Танев, специалист по кибурсигурност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР