Национална система ще дава информация за нивото на реките и

...
Национална система ще дава информация за нивото на реките и
Коментари Харесай

Национална система ще дава информация за нивото на реките и язовирите
Национална система ще дава информация за равнището на реките и язовирите
В България има 116 региона със забележителен евентуален риск от наводнения. За да не се доближава до съдбовни произшествия са направени карти на опасността и риска, в които са заложени три сюжета съгласно степента на повторяемост: наводнения с огромна възможност (повторяемост на събитието един път на 20 години); със междинна възможност - един път на 100 години и с дребна възможност – един път на 1000 години. Това обявиха от екоминистерството за БГНЕС предвид на целите в създадената от държавното управление Национална тактика за понижаване на риска от бедствия за интервала 2018-2030 година.

В тактиката е планувано създаване на Национална система за ръководство на водите и предизвестие при наводнения и засушаване. Тя ще дава информация в действително време за положението на реките, метеорологичните прогнози, равнището на язовирите.

Основните ограничения в битката със стихията са заложени и в направените през 2016 година Планове за ръководство на риска от наводнения. За да не се позволяват наводнения локалните управляващи са задължени да наблюдават и почистват речните корита, а при нужда да построяват нови защитни уреди. Заложено е осъществяване на осведомителни акции на популацията за реакция при наводнения. Плановете се актуализират на всеки 6 години, след оценка на използването на предходния проект. Настоящите проекти са до 2021 година.

„ Хората би трябвало да са готови да реагират вярно при положение на наводнения. Същевременно би трябвало и да свикнат с провокациите на природата и да подхващат дейности за своята самоотбрана. Изменената обстановка изисква нов метод и за задачата би трябвало да се плануват съответни дейности. Гражданите би трябвало да осъзнаят и да одобряват риска, а тези които са избрали да живеят при нараснал риск – да работят за своята отбрана и да носят следствията. От значително значение е осъзнаването от обществото на обстоятелството, че наводненията са част от природата. Трябва да сме наясно със съществуването на този риск, което значи той да бъде приет, да имаме визия за него и да бъде вярно регистриран при предприемането на каквито и да било дейности. Ако няма вярна визия за заплахата, то и решенията, които ще се вземат няма да бъдат ефикасни. Това повишение на публичното схващане може да бъде реализирано посредством осъществяване на разнообразни мероприятия и осведомителни акции и образования “, считат от ведомството на Нено Димов.
 / БГНЕС
В признатите от Министерския съвет Планове за ръководство на риска от наводнения е планувано осъществяване на обучителни и осведомителни акции по проблемите свързани с наводненията, в това число мероприятия за разпространение потреблението на застрахователни имуществени артикули в застрашените от наводнения региони. „ Намаляването на риска от наводнения и поощряване културата на резистентност се прави освен посредством информиране за заплахите и риска, само че и посредством ефикасното потребление на системите за мониторинг, които са основа за правенето на прогнози, ранно предизвестие и обявяване в случаи на наводняване. Важна стъпка за това е обезпечаване на поддръжка в действен режим на системите и изключително на Национален институт по метеорология и хидрология – Българска академия на науките за прогноза, мониторинг и ранни предизвестия за рискови феномени от хидрометеорологичен генезис, както и възстановяване на процеса за събиране, обработка и продан на данни за понижаване на риска от наводнения. Привличането на научния капацитет при прогнозиране и за попречване или понижаване на следствията от бедствия и подготовката на популацията ще докара до възстановяване на разговора и съдействието сред научните общности и експертите, работещи в областта на оценката, ръководството и намаляването на риска от бедствия “, обясниха още от пресслужбата на министерството.

Според заложен разбор в тактиката на кабинета, която беше призната през предходната седмица, страната ни би трябвало да се съобрази предвид на очертаващото се покачване на температурата сред 2-7 градуса идващите 4-5 десетилетия. Според прогнозите се чака модерно понижение на средногодишните превалявания в границите на 10 – 20 % към края на века, както и увеличение на броя и интензивността на сухи и горещи интервали през лятото. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР