Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението

...
Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението
Коментари Харесай

МОН засилва обучението по пътна безопасност в градините и училищата

Национална стратегия за развиване на образованието по сигурност на придвижването по пътищата ще разработят МОН и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

За това се договориха министърът на образованието Галин Цоков и ръководителят на Агенцията Малина Крумова.

По програмата ще бъдат финансирани разнообразни начинания и действия, с които да се усъвършенства образованието по пътна сигурност в детските градини и учебните заведения, като задачата е тя да стартира да работи още от идната година.

" Трябва да има по-голямо интерактивно наличие и начинания, с които да се концентрира вниманието на децата ", акцентира Цоков. По думите му са налице редица произшествия на пътя с млади участници, които могат да бъдат избегнати, в случай че тази тематика е заложена по-добре във всички етапи на образованието.

" Трябва да стартираме още от детската градина и да ускоряваме чувствителността към тематиката с всяка последваща година. Водещо тук не би трябвало да бъде заучаването на информация, а възпитанието на възприятие за отговорност и съпричастност ", добави просветителният министър.

Участниците в срещата предложиха в наложителните пособия в учебното обучение да бъдат включени профилирани тематики, свързани с сигурността на придвижването. При добра организация това може да започва още от образователната 2023/2024 година, счита Малина Крумова.

Екипът на Министерството на образованието и науката се ангажира да започва работа по тази тематика и за въвеждането на интегрирано образование с фокус към пътната сигурност. " Добър образец би бил създаването на задания по математика, физика и други, в които косвено да участва тематиката за пътната сигурност " , добави ръководителят на ДАБДП.

Трябва да търсим доста по-иновативни форми за показване на информацията, с цел да задържим вниманието на децата, уточни Цоков. По думите му МОН ще търси благоприятни условия за създаване на повече цифрово наличие за учениците.

В срещата присъединяване взеха и заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Мариета Георгиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР