Национална кръгла маса на тема 15 години административно правораздаване в

...
Национална кръгла маса на тема 15 години административно правораздаване в
Коментари Харесай

Национална кръгла маса, посветена на правораздаването, се проведе във Варна

Национална кръгла маса на тематика " 15 години административно правосъдие в България – проблеми и вероятности “ се организира през днешния ден, като съорганизатори на събитието са катедра " Правни науки “ от Икономически университет – Варна, Научноизследователския институт към ИУ и Административен съд – Варна. Домакинът на събитието – ИУ – Варна, в лицето на доцент доктор Андрияна Андреева – началник на катедра " Правни науки “, откри форума. С приветствия към участниците и гостите се обърнаха проф. Ст. Стоянов – гл. секретар и представител на академичното управление на ИУ - Варна и Председателят на Административен съд – Варна – госпожа Елена Янакиева. В своето послание към присъстващите в Зала 1 на ИУ – Варна  и към включилите се към форума посредством онлайн платформата, арбитър Янакиева подчертава върху обстоятелството, че тази година административните съдилища в България навършват 15 години от основаването си и това е една от най-значимите промени в нашата правосъдна система, след приемането на Конституцията на България през 1991 година " Днес ролята на административните съдилища остава основна за демократичната страна, като непрестанно се развива и обогатява. Основната ни цел остава гарантирането на правата и законните ползи на жителите и на юридическите лица при взаимоотношенията им с държавните органи. Също по този начин е значим и правосъдният надзор върху избори и референдуми, публични поръчки и спор на ползи, както и отбраната на конкуренцията “ – акцентира Председателят на Варненския административен съд.  Г-жа Елена Янакиева изрази своята признателност към съорганизаторите и домакини на събитието, както и към всички посетители и участници във форума.

Пленарните отчети на Кръглата маса изнесоха проф. доктор Мария Нейкова, на тематика: " 15 години административно правосъдие в България - проблеми и вероятности “ и Председателят на Административен съд – Варна – Елена Янакиева, на тематика: " Дейността на Административен съд Варна през 15-те години на съществуването му “. С отчети във форума участваха и съдиите от Административен съд – Варна - Дарина Рачева, доктор Марияна Ширванян, Таня Димитрова и Валентин Пушевски – арбитър в Районен съд – Варна. Докладите на всички участници в Националната кръгла маса ще бъдат издадени в специфичен алманах, отдаден на 15-годишнината от основаването на административните съдилища в България.

След привършване на Националната кръгла маса, Председателят на Административен съд – Варна изрази убеденост, че срещата на теорията и практиката и на днешния конгрес ще ни даде последваща насочна точка към одобряване на административното правосъдие като поръчител за демокрацията и върховенството на закона.

Като посетители на Кръглата маса през днешния ден бяха поканени и участваха възпитаници от Варненска комерсиална гимназия с техния учител по право госпожа Зорница Любчева. Административен съд – Варна работи към този момент 6 образователни години с единадесетокласници от ВТГ по Образователната стратегия " Съдебна власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Проведената през днешния ден Кръгла маса е част от събитията, които провежда и организира Административен съд – Варна в партньорство с Икономически университет – Варна, отдадени на 15-годишнината от основаването на административните съдилища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР