Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на днес,

...
Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на днес,
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Мит е, че сме най-субсидирани. Вносът от Украйна убива сектора

Национален тридневен митинг провеждат зърнопроизводители от цялата страна на през днешния ден, на следващия ден и вдругиден. Той ще е на четирите гранични пункта с Румъния край Видин, Русе Силистра и Кардам. Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а измежду аргументите са безконтролният импорт на зърно от Украйна, тежката обстановка в бранш „ Земеделие “, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете. Към зърнопроизводителите се чака да се причислят животнoвъди, и зеленчукопроизводители.

„ Недоволството ни е срещу решението на Европейска комисия за регламента (за импорт от Украйна – бел. ред.) и натиска, който се упражнява към България. Колегите от Румъния ни поддържат също. Ние желаеме твърдо да заявим позицията си пред Брюксел, че това ще унищожи бранша, както на България, по този начин и на Румъния. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
С регламента се дава опция избрани селскостопански артикули да влизат в Европейски Съюз безмитно, което на процедура трябваше да бъде директен кулоар за създадена продукция на украинските сътрудници за нуждаещите се страни. За голямо страдание тези директни коридори не се случиха и тази стока стои в Европейски Съюз, натиска пазара и на процедура унищожава земеделието на една част от Европейски Съюз.
Най-големият импорт от Украйна е на слънчогледово семе, към 1 млн. към февруари, което съставлява 50% от българското произвеждане, уточни Жекова.

Тя означи, че българските производители няма по какъв начин да въздействат на цените за крайния консуматор, тъй като цените на стоките са борсови.

По думите на Жекова българският производител на спекулира с продукцията, която има, а търси метод да покрие разноските, които е вложил в производството.

„ Българският аграрни производител продава на части своята продукция, с цел да може по някакъв метод да контролира високата инфлация в бранша, която е над 40% “, добави тя. Това че зърнарите са едни от най-субсидираните аграрни производители е мит, безапелационна е Жекова.
Българското зърнопроизводство получава най-големият финансов запас, само че не тъй като е най-субсидирано, а тъй като култивиране над 33 млн. декара обработваема земя. Това прави размера на дотациите. Българският зърнопроизводител получава базова дотация от 20 лева на декар. Оттам в случай че извърши условия по озеленяване, което коства финансов запас, получават в допълнение финансиране от 13 лв..
В България все още в хранилища на българските зърнопроизводители има 3.5 милиона тона стока, разяснява Жекова.

„ За голямо страдание липсва търговия и няма интерес от страна на мултинационалите за пазаруване на българска стока, тъй като те са хвърлили големи старания за закупуването на украинска стока “, означи още тя.

Жекова уточни, че подготвяните за през днешния ден и в идващите два дни блокади по границите няма да засягат жителите, пътуващи с персонални коли, единствено и само камионите, които придвижват селскостопанска продукция.

Протестните дейности са подкрепени и от румънските зърнопроизводители.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР