Национален синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява за увеличение

...
Национален синдикат Висше образование и наука (ВОН-КНСБ) настоява за увеличение
Коментари Харесай

Синдикати настояват за по-високи заплати в системата на висшето образование

Национален профсъюз Висше обучение и просвета (ВОН-КНСБ) упорства за нарастване на заплатите в системата на висшето обучение. Това оповестиха от пресцентъра на синдиката.

Председателят на ВОН-КНСБ Проф. доктор Лиляна Вълчева показва, че сътрудниците й на властови позиции са разрешили на водачи на политически партии да подценен тригодишната сполучлива политика по приходите и в Бюджет 2024 година По думите й за системата на висшето обучение и науката да няма средства, без значение от многото извършени промени и обещания.

Тя акцентира, че в бюджета за тази година няма средства за Комплексната оценка за качество на образование, нито средства за повишение на работните заплати на експерти и откриватели, които са на длъжности с образователно-квалификационни степени и с чист приход на равнището или малко над минималната работна заплата.

От ВОН-КНСБ акцентират, че няма задоволително средства за продължаваща политика на приходите на Академичния състав, както и изясненост каква част и по каква методика от спомагателните 375 млн. лева ще бъдат отделени средства за Държавните висши учебни заведения, Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология.

Синдикатите са обезпокоени от обстоятелството, че липсва явен ангажимент за растеж на приходите на чиновниците, който най-малко да компенсира растежа на минималната работна заплата, на цените и към този момент изгубената покупателна дарба. ВОН-КНСБ имат две съществени претенции. Първото е началните съществени месечни заплати за академичната служба Асистент да станат 2200 лева (чл. 92/ЗВО). Началните съществени месечни заплати на непреподавателския състав от ДВУ, Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология, съответстващи на просветителната степен, изисквана за заемането на съответната служба при съотношения към минималната работна заплата за страната да се усилят надлежно с 1,15 % за приблизително образование; 1,30 % за просветителна степен Специалист; 1,45 % за просветителна степен Бакалавър; 1,60 % за просветителна степен Магистър.

От 22 януари 2024 година ВОН-КНСБ стартира подготовка за протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.
 Синдикат желае повече средства за висше обучение и заплати
Синдикат желае повече средства за висше обучение и заплати

Настояват и за нарастване на стипендиите на студенти и докторанти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР