Национален протест срещу войната по пътищата се провежда в десет

...
Национален протест срещу войната по пътищата се провежда в десет
Коментари Харесай

Национален протест срещу войната по пътищата се проведе в 10 града в страната

Национален митинг против войната по пътищата се организира в 10 града в страната. Демонстрантите упорстват за незабавни ограничения против жестоките произшествия и по-строги санкции за убийците на пътя.

В София протестиращите затвориха придвижването по бул. " Сливница ", където на 8 май починаха годениците Ани и Явор, пометени от 18-годишен водач. Демонстрацията им стартира с едноминутно безмълвие в памет на жертвите.

Вижте още в директното включване на Зоя Велинова.



След следващата нелепа покруса вътрешният министър Иван Демерджиев даде обещание ограничения за възстановяване на пътната сигурност, измежду които понижаване на допустимата скорост за придвижване в градовете и по-строги санкции за пияните или дрогирани водачи.

" Министерство на вътрешните работи ще отговори на публичното очакване, само че доста ясно би трябвало да се разбере, че битката с пътния травматизъм не е битка, която може и би трябвало да се води само от Министерство на вътрешните работи. Ние доста бързо осъзнахме нашите отговорности, посочихме тази битка като приоритет за нас, само че тук идват стопаните на пътя. Това са АПИ и другите общини. Тук идват дейностите също на прокуратурата и съда, които би трябвало доста точно да подхождат в такива случаи и с цялата суровост на закона да санкционират водачи, предизвикали тежки катастрофи, изключително такива, при които се е стигнало до лишаване на човешки живот ", сподели през днешния ден Иван Демерджиев пред БНР.



Пешеходната пътека, на която бяха пометени Ани и Явор към този момент е осветена. Предстои построяването на нови пешеходни острови и нова маркировка.



Във Варна протестиращите се събраха на емблематичната " Пътека на Лора ", на която през 2011 година почина 29-годишно момиче, блъснато от мотоциклетист, движил се с 113 км/ч.



На митинга пристигнаха нейните близки и доста представители на мотоклубове. Те упорстват да няма условни присъди при положение на породена гибел на пътя. От мотоклубовете оповестиха още, че стартират курсове за велосипедисти в учебните заведения, с цел да образоват подрастващите на пътните правила.

Подробности за митинга във Варна вижте във включването на Силвия Русенова:

В Бургас протестиращи затвориха основния път към Южното Черноморие за към 30 минути. Те се събраха на лобното място на 22-годишния Тодор Тодоров и 46-годишната Ванча Байлова, които починаха на място, пометени от рейс. Близките им описват, че 3 години след случая претекстовете на съда за присъда против водача към момента не са подготвени.









На първо четене предходната седмица депутатите одобриха промени в Наказателния кодекс, съгласно които се предлага затвор от 15 до 20 години за пияни водачи с над 2 промила алкохол в кръвта, които убиват човек на пътя.

Предвижда се и конфискация на моторното транспортно средство.

Същото наказване е планувано и за водачи, които лишават живот при шофиране с повече от 50 км в час над ограничаването.

Предстои всички оферти да бъдат събрани в един общ план, който да бъде разискван на второ четене в Народното събрание.

Протест се организира и в Чирпан.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР