Националът на Кот д`Ивоар и нападател на Кристъл Палас Уилфред

...
Националът на Кот д`Ивоар и нападател на Кристъл Палас Уилфред
Коментари Харесай

Първи футболист в Англия не почете Black Lives Matter

Националът на Кот д`Ивоар и нападател на " Кристъл Палас " Уилфред Заха стана първият футболист в британската Висша лига, който не отдаде респект на движението Black Lives Matter. Той отхвърли да коленичи, както всички останали на терена, преди семейството на отбора му против " Уест Бромич Албиън " от XXVIII кръг. Този обред стана обичаен в много групови спортове преди началото на мачовете. С него състезателите показват своята поддръжка в борбата против расовата дискриминация. Специално в Англия колениченето бе въведено като процедура след края на насилствената пауза поради COVID-19 напролет на м.г. 

След успеха на " Кристъл Палас " с 1:0 през вчерашния ден Заха показа претекстовете си: " Това е толкоз неуместно и ненужно. Родителите ми са се възпитали да се гордея с цвета на кожата и да заставам изправен, а не коленичил. С сходни дейности се самоизолираме и не реализираме нищо. Нямам желание да се включвам в сходни начинания или да нося фланелка с надпис Black Lives Matter, тъй като това е все едно да си обрисувам цел на гърдите. Няма положително или неприятно решение, само че усещам, че колениченето стана част от рутината преди всеки мач и в този миг няма значение дали коленичим или не, тъй като продължаваме да получаваме расистки обиди . Знам, че се върши много работа зад кулисите във Висшата лига, с цел да се създадат промени и аз почитам това. Разбира се, почитам и съотборниците си, които желаят да продължат да коленичат преди всеки мач. "

Преди Уилфред Заха да остане прав много други футболисти и клубове разясниха, че жестът с рухването на коляно се е изпразнил от смисъл.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР