НАТО за пореден път призова Русия да се върне към

...
НАТО за пореден път призова Русия да се върне към
Коментари Харесай

​НАТО призова Русия да се върне към ракетния договор

НАТО за следващ път прикани Русия да се върне към спазването на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. Утре и в четвъртък министрите на защитата на Алианса се събират в Брюксел и една от тематиките ще бъде напрежението сред Вашингтон и Москва. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт съобщи през днешния ден, че НАТО към този момент се готви за " свят с повече съветски ракети ".

От 1 февруари тече шестмесечният период, който Вашингтон даде на Москва да стартира още веднъж да съблюдава основното ракетно съглашение от 1987 година. Йенс Столтенберт напомни през днешния ден, че съдружниците поддържат решението на Америка и се надяват Русия да се възползва от този финален късмет.

Един от доводите на Москва да спре да съблюдава контракта е, че през годините след подписването му други страни също са създали ракети със междинен обхват. Столтенберг разяснява през днешния ден, че е допустимо в бъдеще страни като Китай, Иран, Индия и Пакистан също да бъдат обхванати от сходен контракт. Но първо би трябвало да бъде избавено актуалното съглашение сред Вашингтон и Москва.
Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: " Има действителна заплаха от преустановяване на съглашението и това е повода да продължаваме да призоваваме Русия да се върне в контракта по време на шестмесечения интервал. Руснаците към момента могат да го създадат и това ще е от огромно значение за всички нас ".
Столтенберт напомни, че противоракетният щит в Румъния не разполага с нападателни ракети. Според него военните министри от пакта ще обсъдят през идващите дни и стъпките, който НАТО ще предприеме в подготовката си за свят с повече съветски ракети. Министрите ще създадат разбор и на увеличението на разноските за защита. Столтенберг подсети, че след Брекзит 80 % от разноските на Пакта ще се поемат от страни отвън Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР