НАТО ще очертае пътя напред за следващото десетилетие на срещата

...
НАТО ще очертае пътя напред за следващото десетилетие на срещата
Коментари Харесай

НАТО се пренастройва за един по-опасен свят

НАТО " ще очертае пътя напред за идващото десетилетие " на срещата на върха през юни в испанската столица Мадрид. Това съобщи ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг, представен от Анадолската организация.

Ще пренастроим възпирането и защитата си за един по-опасен свят, уточни той на гала в Испания по случай 40-годишнината от присъединението на страната към НАТО.

Столтенберг напомни, че на срещата на върха в Мадрид през 1997 година са почнали договаряния за възможното участие на Унгария, Полша и Чешката република в НАТО.

" Тази среща на върха означи нова епоха на вяра и блян. Отворената врата на НАТО и разширението на Европейския съюз помогнаха за разпространяването на свободата, демокрацията и просперитета в Европа. Тя беше и остава исторически триумф ", посочи той.
 Столтенберг не е сюрпризиран от другите отзиви в НАТО
Столтенберг не е сюрпризиран от другите отзиви в НАТО

Имаме доста опит в НАТО при разлики в мненията да седнем и да намерим решение, увери той

По негови думи идната среща идващия месец в Мадрид ще бъде " още една историческа среща на върха ".

" Този път обаче подтекстът е доста друг. Не е нов прилив на независимост, а студеният лъх на спора " , означи шефът на военния съюз.

" Русия води нападателна война против Украйна. Авторитарните режими се стремят да подкопаят интернационалния ред, учреден на правила. Принудителните политики на Китай слагат под въпрос нашите ползи, сигурност и полезности. А Китай се причисли към Русия в откритото оборване на правото на всяка страна да избира своя личен път ", означи той.
 Свободата е по-важна от свободната търговия, припомня Столтенберг
Свободата е по-важна от свободната търговия, припомня Столтенберг

Шефът на НАТО срещу търгуването на дълготрайните потребности от сигурност за краткосрочни стопански ползи

Столтенберг съобщи, че НАТО се стреми да " задълбочи съдействието си със сходни страни и организации, в това число с Европейски Съюз и страните от Индо-Тихоокеанския район ".

Според него срещата на върха в Мадрид е значима опция още веднъж да бъде доказан задължението към полезностите на Алианса и жизненоважното значение на взаимната работа на Европа и Северна Америка в НАТО.

Столтенберг удостовери, че Финландия и Швеция - последните европейски страни, които също обявиха предпочитание да станат членки на НАТО, ще участват на срещата на върха, планувана за 29-30 юни.
 Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа
Вече нищо не ограничавало НАТО да разполага войски в Източна Европа

Самата Русия на процедура анулирала поетия от Алианса ангажимент да не укрепва източния си фланг
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР