НАТО посрещна 70-ата си годишнина с препотвърждаване на принципа Един

...
НАТО посрещна 70-ата си годишнина с препотвърждаване на принципа Един
Коментари Харесай

Събитията на 2019: НАТО

НАТО посрещна 70-ата си годишнина с препотвърждаване на правилото " Един за всички, всички за един " и с ангажимент за шерване на разноските. Европейските съдружници и Канада ще похарчат в допълнение 400 милиарда $ за защита до 2024 година.

Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: В изменящ се свят и НАТО ще продължи да се трансформира.
А светът в действителност се трансформира. Пактът, почнал с 12 страни-членки, през днешния ден е два пъти и половина по-голям. Като във всяко огромно семейство, и отиващата си година мина със разногласия за пари.

От идването си на власт американският президент Доналд Тръмп непрестанно слага въпроса какво печелят Съединените щати от Пакта, поради разноските, които поемат.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Никой не е имал БВП колкото нашия в този момент, никой не се и приближава. Някои хора заплащат един %, даже под един % от техния доста дребен Брутният вътрешен продукт, а това не е почтено. Ако бъдат нападнати, ние ще ги пазиме, само че не е заслужено.
Факт е, че Съединени американски щати харчат към 3,4% от Брутният вътрешен продукт за защита през 2019 година, до момента в който европейските страни и Канада - приблизително по % и половина.

Френският президент Еманюел Макрон обаче съобщи, че е изтощен от диалозите за пари и в навечерието на срещата в Лондон сложи диагноза, че в стратегически проект НАТО е в положение на " мозъчна гибел ".
Еманюел Макрон, президент на Франция: Докато не решим тези въпроси, дано не преговаряме дали шерването на цената е такова или друго, или разпределението на финансовата тежест е някакво. Може би ни е необходим сигнал за събуждане.
Германия не беше удовлетворена.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Не мисля, че е необходим сходен помитащ удар.
И Доналд Тръмп не остана удовлетворен.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Това е доста, доста гадно изявление.
Думите на Макрон ускориха съществуващото напрежение с Турция.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Уважаеми Макрон, обръщам се към теб от Турция, ще го кажа и в НАТО. Първо си ревизира твоя мозък.
Напрежението към Сирия е точката на конфликт сред съдружниците. Съединени американски щати и Турция взеха голямо стратегическо решение, без да се съветват с останалите от Алианса. Вашингтон изтегли своите елементи от Северна Сирия, там нахлу Турция. Тя упрекна Франция, че се отнася другарски с нейните врагове и даже заплаши да блокира проектите за отбрана на Полша и Балтийските страни против възможна съветска експанзия, в случай че съдружниците не признаят кюрдската милиция в Северна Сирия за терористична организация.

Дотам не се стигна, само че напрежение основава и решението на Анкара да закупи съветски ПВО-системи Ес-400, както и изключването ѝ от програмата Еф-35. Президентът Тръмп даже съобщи, че може да се наложи Турция да си търси бойни самолети от Русия или Китай.

Не мина и без персонални обиди. Президентът Тръмп си потегли по-рано от срещата в Лондон поради насмешки на сътрудниците му във връзка безкрайните му тиради. Тръмп даже назова канадския министър председател " лицемер ". Все отново водачите загърбиха нападките като " мозъчна гибел " и " незаконни длъжници " и навлязоха в осмото десетилетие на Алианса.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Завършихме срещата с овации и показахме единството на този Алианс. Въпреки разликите, ние сме обединени към нашата съществена цел да се пазим и отбраняваме един различен.Още по тематиката Събитията на 2019 година Вижте повече за акцията Събитията на 2019 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР