НАТО отхвърли искането на Русия Алиансът да изтегли войските си

...
НАТО отхвърли искането на Русия Алиансът да изтегли войските си
Коментари Харесай

НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли войските си от България и Румъния

НАТО отхвърли настояването на Русия Алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

" НАТО няма да се откаже от способността ни да се пазиме и отбраняваме взаимно, в това число с наличието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха основали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем ", съобщи говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

" Ние отхвърляме всяка концепция за сфери на въздействие в Европа. Винаги ще реагираме на всяко утежняване на средата за сигурност, в това число посредством подсилване на груповата ни защита. НАТО е бдителна и продължава да прави оценка нуждата от подсилване на източната част на нашия Алианс ", се споделя още в изказването.

Руското външно министерство сложи настояването в петък преди договарянията със Съединените щати, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност.

Напрежението се усили, защото Западът упреква Русия, че заплашва да нахлуе в прилежаща Украйна, като струпва към 100 000 бойци по границата ѝ.

През декември Кремъл предложи два контракта, които включват широкообхватни претенции, в това число НАТО да откаже да одобри Украйна и да изтегли силите си от източните си членове.

Воденият от Съединени американски щати боен алианс отхвърля всички оферти, които съгласно него опонират на неговите " съществени правила ".

Понастоящем алиансът обмисля проекти за увеличение на разполагането на войските си в Румъния и България на фона на внезапното повишаване на напрежението с Русия.

Румъния, която към този момент одобри към 1000 американски военнослужещи на своя територия, съобщи в четвъртък, че е подготвена да одобри спомагателни такива, както и френски войски, след изказване на френския президент Еманюел Макрон.

Както тя, по този начин и България отхвърлиха съветското искане като " недопустимо ". /
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР