НАТО и респективно – България, не желаят да влизат във

...
НАТО и респективно – България, не желаят да влизат във
Коментари Харесай

Ген. Атанас Запрянов: Само Русия може да провокира война, в която да бъдем замесени

НАТО и респективно – България, не желаят да влизат във военни спорове. Война, в която и ние да бъдем забъркани, сега може да се предизвика единствено от Русия, в случай че тя нападне някоя от страните в Алианса.

Това съобщи пред NOVA NEWS някогашният заместник-министър на защитата ген. Атанас Запрянов.

Според него следва ескалация на спора в Украйна и навлизането му в „ доста рискова фаза ”.

„ Конвенционалната война на Русия и Украйна доста страни следят като нещо, което е настрана от тях. Когато обаче се заприказва за нуклеарно оръжие, тогава стартират да осъзнават, че това ще засегне всички. При тази опасност светът не трябва да остава безучастен. Трябва да се опълчи по най-категоричния метод ”, съобщи генералът.

Той разяснява и оповестената преди дни от Путин готовност в страната му. Според Запрянов, с цел да се образуват бойни единици от резервисти, е необходим повече от месец. А ескалацията на спора ще настъпи, точно когато тези стратегически запаси се изпратят на бойното поле.

По отношение на референдумите за присъединение към Русия, провеждащи се в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, някогашният заместник-министър е безапелационен, че няма по какъв начин да бъдат законни.

„ Никой няма да признае подобен референдум. И това е вярното решение, тъй като то потвърждава спазването на интернационалното право. Но Москва има аргументи да бърза – поради миналата самодейност в ръцете на военните сили на Украйна ”, съобщи ген. Запрянов.

В ефира на NOVA NEWS той акцентира още, че в актуалната обстановка нашата страна би трябвало да има ясна позиция.

„ Трябва да се даде късмет на мира, да не се организират такива деструктивни референдуми и да е ясно, че в случай че не се седне на масата да се търси решение, ще има съществени последици за всички страни ”, заключи ген. Запрянов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР