НАТО е в готовност да увеличи силите си в Косово,

...
НАТО е в готовност да увеличи силите си в Косово,
Коментари Харесай

НАТО изрази готовност да изпрати още войници в Косово в случай на нови безредици


НАТО е в подготвеност да усили силите си в Косово, в случай че напрежението измежду сръбското малцинство се разпали още веднъж с наближаването на крайния период за изискваната от държавното управление промяна на регистрацията на колите, съобщи първият заместник-командир на мироопазващата задача на алианса (КейФОР), представен от Ройтерс.

" Ние сме бдителни и подготвени да реагираме, в случай че има нарастване на напрежението, само че също по този начин може да притеглим аварийни сили, които можем да извикаме в къс период ", съобщи бригаден военачалник Лука Пиперни пред публицисти в щаба на КейФОР в столицата Прищина.

Бунтът измежду косовските сърби по отношение на условието да употребяват издадени от Косово регистрационни табели за колите си ускори опасенията за вероятен спор сред Косово и Сърбия над две десетилетия откакто НАТО бомбардира Сърбия, с цел да постави завършек на репресиите над албанското болшинство в Косово, отбелязва организацията.

Сърбия не признава независимостта на Косово, оповестена през 2008 година, а сърбите в Северно Косово считат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 миротворци на НАТО към момента са ситуирани в някогашната сръбска провинция, с цел да предотвратят принуждение сред етническите албанци и сърби.

Предишни опити за въвеждане на косовски регистрационни номера в обитаемата най-вече със сърби северна част на Косово доведоха до конфликти сред полицията и локалните сърби, които издигнаха пътни блокади. Барикадите бяха отстранени едвам когато миротворците от НАТО се намесиха, с цел да наблюдават процеса, а Косово се съгласи да отсрочи мярката.

Пиперни съобщи, че обстановката е спокойна, само че нежна сега, и че НАТО не може да изключи ново напрежение или принуждение в северната част с наближаването на крайния период 31 октомври.

" Ако обстановката се утежни, ние сме подготвени са се намесим, подготвени сме да бъдем по средата сред протестиращите и силите за сигурност ", акцентира той.

" Ние имаме задоволително сили, с цел да се оправим със обстановката. С този размер на силите ние можем да сложим завършек на всякаква ескалация на напрежението ", добави Пиперни, визирайки силите отвън Косово, които НАТО може да притегли като подкрепление.

Както Косово, по този начин и Сърбия се стремят да се причислят към Европейския съюз и се договориха в границите на процеса на присъединение да решат към момента нерешените си проблеми и да изградят добросъседски връзки, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР