НАТО е по-силен от всякога. Това заяви американският президент Джо

...
НАТО е по-силен от всякога. Това заяви американският президент Джо
Коментари Харесай

Байдън даде днак от Варшава: НАТО е по-силен от всякога

НАТО е по-силен от всеки път. Това съобщи американският президент Джо Байдън във Варшава. Той отиде в Полша ден, откакто посети изненадващо украинската столица Киев. Байдън стартира серията от съвещания със съдружниците от " Букурещката деветка " - Б9, група източноевропейски страни от НАТО, със среща с полския си сътрудник Анджей Дуда, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. На утрешната среща във Варшава на страните от Б9 ще взе участие и българският държавен глава Румен Радев. Форматът за политически разговор сплотява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Американският президент благодари на Дуда, че страната му е поела ангажимент да поддържа народа на Украйна. Байдън назова обстановката, в която се намират украинците, " по-добра позиция, в сравнение с в миналото сме били ". Той прикани страните от НАТО да " запазят фокуса си ".
-->
" Дадох ясно да се разбере, че задължението на Съединени американски щати е действителен и че една година по-късно ще настоявам, че НАТО е по-силен, в сравнение с в миналото е бил ", сподели Байдън, представен от CNN. " С горделивост мога да кажа, че поддръжката ни за Украйна остава непоколебима ".

Той е във Варшава, където отбелязва годишнината от началото на нападателната война на Русия в Украйна. Байдън назова поддръжката на Полша за украинците " в действителност изключителна " и благодари на страната за това, че е приела над един милион украински бежанци от началото на нашествието на Владимир Путин. " Връзката сред полския и американския народ е извънредно мощна и дълбока ", сподели още Джо Байдън. " Пред нас стоят доста провокации, само че съм уверен, че можем да се оправим дружно ". Полша беше измежду първите страни членки на НАТО, които взеха решение за даване на съвременни бойни танкове на украинската войска и в този момент е водеща в образованието на бойците.

" Посещението на Байдън във Варшава е значим знак за продължаващата сигурност на Полша ", съобщи Анджей Дуда, представен от BBC.

" Вашето посещаване е сигнал за отговорността на Съединени американски щати за сигурността на света и Европа. Америка може да резервира международния ред ", сподели той на Байдън преди срещата им. Двамата водачи се срещнаха, с цел да обсъдят военната поддръжка за Киев и усилването на наличието на НАТО на източния фланг.

Дуда също по този начин благодари на Байдън за пътуването му до Киев, като го назова " извънредно гръмък стратегически и политически ход ".

" Темата за сигурността, естествено, господства през днешния ден, по какъв начин можем да продължим да поддържаме Украйна? Ще приказваме и за подсилване на сигурността на полската страна ", съобщи по-рано съветникът на Дуда по външната политика Марчин Пшидач пред телевизионния канал TVN24. " На първо място, сигурността на полската страна и съюзническото съдействие със Съединени американски щати, също и в границите на НАТО. Какво можем да създадем, с цел да създадем източния фланг, в това число Полша, по-сигурен ", сподели той, цитирайки тематиките, които ще се разискват. " Ще приказваме за засилено наличие на НАТО, в това число в инфраструктурата ", добави той.

Междувременно стана ясно, че Съединени американски щати обмислят опцията за прекачване на танкове " Ейбрамс " от личните си запаси в Украйна. Това съобщи зам.-помощник-секретарят на Бюрото по военно-политическите въпроси Стенли Браун. По-рано Щатите възнамеряваха да закупят такива танкове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР