Натискът върху турската лира отслабна днес след налагането на по-строги

...
Натискът върху турската лира отслабна днес след налагането на по-строги
Коментари Харесай

Турската лира се стабилизира преди очакваните решения за лихвите на турската централна банка

Натискът върху турската лира отслабна през днешния ден след налагането на по-строги ограничавания поради ковид, до момента в който вложителите чакат срещата на централната банка на следващия ден с вяра за внезапно повишение на лихвения %, което да смекчи покачването на инфлацията, съобщи Ройтерс.

Стойността на лирата се увеличи бързо през предходната седмица, откакто тази година означи рекордно ниски нива. Скокът й беше подхранван от оптимизма, че Анкара ще следва по-консервативна политика след измененията в управлението на централната банка и на министерството на финансите и на фона на пазарно-ориентирани изявления на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турската лира намали цената си с 0,5 % до 7,709 лири за щатски $ тази заран, само че турските акции нарастнаха с над 1 %, подхранени от солидни резултати във финансовия бранш.

Въвеждането на частични карантини през уикендите и нови ограничавания за подвластната от туризма турска стопанска система понижава готовността на вложителите да поемат риск, само че фокусът на вниманието остава върху решителното съвещание на централната банка за лихвените проценти под председателството на новия шеф Наджи Агбал.

Очаква се банката да увеличи главния си % от 10,25 на 15 %, демонстрира анкета, извършена от Ройтерс. От друга страна Адам Коул, основен пълководец по паричните въпроси на европейския клон на канадската банка Ар Би Си (RBC), съобщи, че турската централна банка няма да мине без повишение на лихвения %, само че не би било изненадващо в случай че покачването е по-малко от упованията на пазара, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР