Натискът върху страната ни за вдигане на ветото на Скопие

...
Натискът върху страната ни за вдигане на ветото на Скопие
Коментари Харесай

Скопие готви конкретни предложения към София, расте натискът за начало на преговори за ЕС

Натискът върху страната ни за повдигане на ветото на Скопие за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз продължава. Това се удостоверява от думите на външния ни министър Теодора Генчовка, която е в Брюксел на среща с европейските си сътрудници.

В срещата участваха и първите дипломати на страните от Западните Балкани. На нея стана ясно, че Скопие готви съответни оферти, свързани с условията на София, преди страната ни да промени позицията си за започването на договаряния със Северна Македония и Албания.

Пред публицисти външният министър Теодора Генчовска съобщи, че не е задоволително Северна Македония да промени конституцията си, с цел да стартират договаряния с Европейски Съюз.

Подробности вижте във включването на Десислава Апостолова.

Тедодора Генчовска: " Ние с господин Османи непрестанно сме в директна връзка. Аз споделям на него това, което споделям и на вас. Това, което той ми сподели е, че обмислят съответни оферти. Предполагам, че ще бъдат формализирани и към Външно министерство. "

Българска национална телевизия: Ако Скопие промени Конституцията си - това задоволително ли ще
бъде за България, с цел да вдигне ветото?

Теодора Генчовска: Не е задоволително. Другата писта е договорът. Той е интернационално приет и значи, че Скопие би трябвало да съблюдава върховенството на правото, което е част от Копенхагенските критерии. Официалната позиция на България е една. Има представители на кабинета, на разнообразни други институции, които уповавам се към този момент са разбрали, че няма по какъв начин България да има две външни политики. Позицията на България е една. Ако има някакъв напредък за това по какъв начин ще се развият нашите връзки със Северна Македония, това ще би трябвало да бъде решено в Народното събрание. "

Върховният представител по въпросите на външната политика на Европейски Съюз Жозеф Борел прикани за неотложно започване на договарянията, тъй като противното би означавало подарък за Путин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР