Натискът върху границите на съседните на Украйна държави се засилва

...
Натискът върху границите на съседните на Украйна държави се засилва
Коментари Харесай

Пратениците на bTV на украинско-румънската граница: Спортни зали се превърнаха в бежански центрове


Натискът върху границите на прилежащите на Украйна страни се ускорява с невиждани темпове. Спортните зали в пограничните румънски градове се трансфораха в бежански лагери.

Потокът към северната ни съседка не стопира. Специалните ни пратеници Ивайло Везенков и Константин Димитров и през днешния ден предават за обстановката на границата с Украйна.

Въпреки че по обяд имаше малко утешение, по-късно на границата още веднъж започнаха да прииждат още хора. И сега рейсове транспортират бежанците към околните градове.

През спешния център, където има 400 кревати, са минали 3500 души все още. Тази численост се обновява, само че зад всички тези цифри стоят доста човешки ориси.

Снимка: bTV


Част от бежанците бяха ситуирани в огромна зала, откъдето по-късно ще продължат към други страни в Европа.

От доброволците, с които разговаряхме през днешния ден, разбрахме, че в прилежащите градове и села от другата страна на границата в магазините към този момент няма храна и с помощта на тези хора, с които ще ви срещнем в идващия репортаж, жителите на прилежащите обитаеми места могат да задоволят най-основните си потребности.

В спокойно време това е спортна зала. Днес на матраци на пода спят бежанците, които трябваше да изоставен домовете си поради войната.
Снимка: bTV


Кой бяга от освободителите си, пита една от дамите, само че отхвърля да продължи да приказва на съветски, макар че го знае.

По няколко пъти дневно представители на локалната евангелска черква транспортират хората от границата до тук. От Черновци на път за Германия през спортната зала минава и фамилията на Александра.

„ Живеем покрай танковото поделение и летището. Тръгнахме си, тъй като е ужасно и мислехме, че ще почнат да бомбардират тези военни обекти “, описа Александра.
Снимка: bTV


Трафикът към Украйна не е спрял изцяло. В момента натам пътуват камиони и микробуси с филантропична помощ.

„ Опитваме се да помогнем на хората на първа линия с лекарства, храна и всичко, от което се нуждаят. Изпратихме към този момент 59 камиона. Помагаме и на хората да възстановят къщите си “, сподели един от доброволците.

А потокът към границата не стопира. Чак от Португалия с микробус, цялостен с помощи, е пристигнал и Франсиско. Носи и рисунки от португалски възпитаници за най-малките бежанци.
Снимка: bTV

Днес на границата бяха издигнати още няколко палатки, пристигнаха и фургони, в които се обитават медицински центрове, тъй че хората да получат нужната грижа още там, на място.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР