Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република

...
Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република
Коментари Харесай

Румен Радев пред БНТ: Натискът към България по темата за РС Македония ще се засилва

Натискът върху България през идващите месеци по тематиката за Република Северна Македония ще продължи да се ускорява, съобщи пред Българска национална телевизия президентът Румен Радев в Блед.

По думите му, партиите, от които зависи съставянето на постоянно държавно управление и парламент, би трябвало да имат това поради, тъй че да излъчат кабинет и Народно събрание, защитаващи националната ни позиция пред европейските сътрудници.

Очакванията за компромис към България порастват, тъй като през последните години връзките със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, изясни той.

По думите му, гласувана през юли резолюция на Народното събрание в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 година Резолюцията обрисува езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да договаря със София.



Президентът още веднъж повтори, че главен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на Европейски Съюз, само че при осъществяване на поетите задължения.

Очакваме отбрана на правата на хората с българско съзнание в Скопие, унищожаване на повратната визия за България в учебниците, паметниците и медиите там и прекъсване на езика на омразата.

Радев благодари на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за възобновяване на разговора на най-високо равнище, в каквато посока са систематичните старания на служебното държавно управление.

Ето какво сподели още президентът Радев:

Днешният конгрес събира водачите на Балканските страни с ръководителите на Европейски Съюз. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в полза на всички жители в нашия район. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, изключително с акцент Република Северна Македония.

За страдание, нашите връзки с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а заради неспособност и некадърност да се изясни нашата позиция България даже изпадна в изолираност пред своите европейски сътрудници.

Точно заради тази причина упованията за компромис от страна на България порастват непрестанно. Затова и служебното държавно управление и президентската институция поставят старания за възобновяване на разговора на най-високо равнище и за формулиране на ясни позиции и най-много тяхното отстояване пред нашите европейски сътрудници.

Отново показах пред тях българската позиция, България е най-заинтересованата страна да има бързо развиване по въпроса, РСМ и Албания да тръгнат по собствен европейски път.

Но ние чакаме след резолюцията, призната от Народното събрание в Скопие през юли, която циментира неизпълнението на нашия двустранен контракт, правни гаранции за необратими и устойчиви решения за развиването на нашите връзки - и то освен ясни механизми, тъй че да бъде изкоренен езикът на омразата. Тази повратна визия от учебниците, паметниците, музеите, от медиите и даже от политиката на най-високо равнище.

Благодаря на Пендаровски и Заев, че успяхме да подновим разговора на най-високо политическо равнище. Да търсим задоволително и стабилно решение, което да подсигурява правата на хората в РСМ с българско съзнание.

Призовах нашите европейски сътрудници натискът да не бъде единствено върху България. Вярвам, че с общи старания ще стигнем до устойчиви решения, само че това не може да става за сметка на българският народен интерес.

Призовавам всички партии, от които зависи съставянето на постоянно държавно управление, че натискът върху България ще се ускорява и ние имаме потребност от постоянно държавно управление и работещ парламент, които ясно да отстояват нашата национална позиция пред европейските ни сътрудници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР