Настояваме за анекс с ясна формулировка, гарантираща повишаването на доходите

...
Настояваме за анекс с ясна формулировка, гарантираща повишаването на доходите
Коментари Харесай

Председателят на лекарския съюз: Минимум 2 хил. евро трябва да получава българският лекар

Настояваме за анекс с ясна дефиниция, гарантираща повишението на приходите на здравните експерти. Това сподели по NOVA NEWS ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров.

„Искаме да има анекс към контракта с НЗОК, който да подсигурява, че една немалка част от покачването на цените, ще отиде за покачване и на приходите в лечебните заведения. Някои асоциации споделят, че такава уговорка би била противозаконна, само че дано съдът да реши това. Други години също са се подписвали такива клаузи, даже е имало обвързване лечебните заведения да харчат избрани средства за лекарства“, изясни той.

По думите му мъчно може да се дефинира минимумът, който един доктор в България би трябвало да получава, само че с цел да бъде равносилен с европейските си сътрудници, това би трябвало да е не по-малко от 2 хиляди евро.

Маджаров изясни, че контрактуваното все още нарастване на възнагражденията в груповия трудов контракт се подписва от всяко лечебно заведение.

„В последна сметка заплатите на лекарите и на медицинските сестри, които са извънредно ниски на фона на европейските, са функционалност и активност на лечебните заведения. Те зависят от това къде работи лекарят, какви съответни задания има лечебното заведение, какъв брой отделения има и така нататък Има доста фактори, отнасящи се към всяка една болница. Нашата задача е да договорим по-добри цени на възнаграждение на услугите“, сподели още той.

Председателят разяснява още, че БЛС е постигнала значително в битката за нарастване на заплатите.

„Средното нарастване на всички клинични пътеки е към 25%, за някои браншове даже повече. Инфлацията обаче изяжда тези пари. Настоявахме още при започване на годината да има нарастване с 25%, което в този момент наподобява по напълно друг начин“, посочи той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР