„Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се

...
„Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се
Коментари Харесай

Нинова: Управляващите да не ескалират напрежение, защото е на ръба

Настояваме да се спре убийството на животни. Да не се влиза повече в домовете на хората. Да се изискат повторни проби и да се даде информация на хората. Управляващите да не ескалират напрежение, тъй като е на ръба “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия.
Според нея има надалеч по-подходящи ограничения да се избави животът, фамилиите и поминъкът на хората и да се избави Странджа. „ Предполагам, че в този момент ще си измият ръцете с шефа на Агенцията по храните, който е най-ниската верига - това е безконтролно. Министърът на земеделието и министър-председателят би трябвало да носят отговорност за това, което става “, безапелационна бе тя. Нинова напомни, че през вчерашния ден след 6 часа диалози е спряла влизане на полицията и умъртвяване на животните в с. Шарково. „ Поискахме прекъсване на заповедта за ликвидиране на животните пред Върховен административен съд. Разговарях и неведнъж с основния прокурор “, добави Нинова.
„ Убиват животни без доказателства за болест от чума. Когато отидох, желаех от управляващите, които са на място, да ми дадат документи – проучвания или нещо, в които написа, че има такова заболяване. Казаха ми, че нямат такива документи. Полицията също сподели, че няма заповед от министъра на вътрешните работи, с цел да влизат и избиват животни. Единственото, което получих, е заповед от Агенцията за сигурност на храните за евтаназията на животните “, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия.
Тя цитира отчет, направен от Министерство на земеделието, храните и горите и Центъра за оценка на риска, в който написа, че инкубационният интервал на заболяването е 4-5 дни, а те от дълго време са минали, както и че гибелта настава от 4 до 10 дни, а такава също е нямало. „ Пише и че използването на ваксини с триумф може да управлява болестта и се показва кои ваксини могат да спрат това. Няма оповестени огнища в европейската част на Турция през 2018 година Нито едно от животните не имало признаци, които са присъщи за това заболяване, не са следени болестни признаци при нито една от козите в стадото, смъртността е 0% “, изясни Нинова.
Тя уточни и мнение на ветеринарите съгласно които при убиването и загробването също не са открити промени, който са присъщи за тази болест. Председателят на Българска социалистическа партия напомни една от рекомендациите на самото Министерство - нараснала осведоменост на хората. „ Умишлено се крие информация, влиза им се в домовете на мощ и се избиват животни “, сподели още Нинова. Тя посочи, че управляващите не са предизвестили хората, с цел да не си изкарват животните в багажниците на колите. „ Как ще изкараш 1000 животни в багажник на кола? “, попита ръководителят на Българска социалистическа партия.
По нейните думи друга рекомендация е надзор и карантина, само че не да се крие информация . „ Има разказани и съответни ветеринарни ограничения, само че в тях няма ликвидиране на животни. В отчета написа още, че вършат усещане и необяснимо тежките рестриктивни, непропорционални за това заболяване, ограничаващи ограничения, наложени от Европейска комисия “, добави тя. Според нея министърът на земеделието не си е приключил работата пред Европейска комисия, с цел да разреши да бъдат наложени такива рестриктивни ограничения. „ Защо не е направена втора проба? Защо е правена в такава лаборатория, която е представена от управляващите, а не в предложена от самото Министерство на земеделието лаборатория във Франция, Монпелие – единствената, която би трябвало да си каже мнението. Защо евтанизираните животни по този метод се заравят и могат да се изровят от хора и кучета – това може да провокира вторична рецесия, в случай че има болест? “, продължи с въпросите Нинова.
Корнелия Нинова акцентира, че в Шарково е имало риск от цивилен конфликт . „ Влизането със мощ щеше да провокира голям спор и полицията да избие всички животни. След 6 часа диалози съумях да успокоя хората и полицията се отдръпна. Бяха пристигнали хора от цяла България, млади девойки и момчета, с подготвеност да си бранят фамилиите, поминъкът. Целият район ще се обезлюди “, сподели още Нинова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР