Настоящите разпоредби за емисиите са фокусирани върху това, което излиза

...
Настоящите разпоредби за емисиите са фокусирани върху това, което излиза
Коментари Харесай

Гумите и спирачките отделят повече вредни частици от ауспуха! - видео

Настоящите разпореждания за излъчванията са фокусирани върху това, което излиза от изпускателните тръби на транспортните средства, само че ново изследване твърди, че повече от половината от излъчванията на частици от пътните транспортни средства - фини частици, които могат да замърсят околния въздух и вода - идват от други източници.

Проведено от Imperial College London, изследване (чрез Green Car Congress) пресмята, че през 2021 година 52% от всички излъчвания на частици идват от гуми и спирачки. В международен мащаб към 6,6 милиона тона частици от изхабяване на гуми се отделят годишно, а единствено в Лондон 2,6 милиона транспортни средства отделят съвсем 10 000 тона частици от гуми годишно, съгласно изследването. От отделените частици 82% попадат във водата, а 18% се придвижват във въздуха.

Тези частици във въздуха могат да бъдат вдишани непосредствено в някои случаи, само че изследването също по този начин акцентира капацитета частиците от гумите да се натрупват в хранителната верига. Въз основа на тези открития откривателите настояват, че излъчванията на частици от гумите би трябвало да бъдат прегледани по метод, сходен на излъчванията на отработени газове.

Те оферират стандартизирани способи за премерване на излъчванията от гуми и тяхното евентуално равнище на токсичност, спомагателни изследвания за събиране на повече информация за въздействието върху околната среда и здравето на излъчванията от гуми, както и правила, ограничаващи количеството нездравословни съединения в новите гуми. Изследователите също приканват за по-нататъшно изследване на деградацията на гумите и методите за минимизирането им, като понижаване на тежестта на транспортното средство, установяване на по-строги стандарти за резистентност на изхабяване и евентуално събиране на прахуляк от гумите, сходно на откритие, забелязано през 2020 година

Това не е първото изследване, което бие паника за частиците от гумите. Резултати от проучване на самостоятелна компания, оповестени през 2020 година, настояват, че излъчванията на частици от износването на гумите са по-високи от тези от изпускателните тръби на колите. Проучване от 2021 година дефинира микропластмасата – пластмасови частици, които могат да бъдат отделени от гуми, както и други източници като облекла и пластмасови бутилки – като сериозен световен проблем.

Гумите неизбежно се износват, отделяйки частици и не се появява явно решение за увеличение на дълголетието им. Goodyear предложи концепцията за регенериране на гуми, само че това не визира аспекта на отпадъците от износването. Производителите също търсят устойчиви материали, само че това е основно за понижаване на въздействието върху околната среда от производството на гуми, а не от потреблението им.



Изследователи от Обединеното кралство са измислили устройство, което съгласно тях би могло фрапантно да понижи количеството прахуляк от гумите, което се отделя в околната среда и евентуално в нашите дробове, при износването на гумите. Спечелилата премията " Джеймс Дайсън " иновация, направена от екип от Imperial College London и Royal College of Art, е въодушевена от придвижването за понижаване на количеството замърсяване с микропластмаса, което освен навлиза във въздуха, само че и във водните пътища - което съставлява до 50 % от излъчванията на PM2,5 (фини прахови частици) и PM10 (прахови частици или сажди).

Информираността за равнищата на прахови частици евентуално е висока заради тяхното влияние върху здравето при пандемия, породена на белите дробове, внезапните промени в замърсяването на въздуха заради заповедите за оставане вкъщи и задържащия се пушек от горски пожари. И определянето на по-строги стандарти за мотори с вътрешно горене и изпускателни тръби – които EPA на Съединени американски щати отхвърли по-рано тази година – е единствено част от борбата.

Въпреки че електрическите транспортни средства не създават излъчвания от ауспуха и нормално водят до по-ниски излъчвания през целия си живот, те нормално създават повече излъчвания от гумите, тъй като тежат повече. Проучване на Emissions Analytics по-рано тази година в действителност твърди, че излъчванията на прахови частици от износването на гумите могат да бъдат по-опасни даже от тези от ауспусите. Според изследване от 2017 година към 550 тона частици във въздуха от гуми се създават годишно. Освен това изследване, оповестено през юли, уточни, че гумите и спирачните накладки са източник на към 550 000 тона излъчвания от микропластмаса в океана годишно.

Изследователите от The Tire Collective откриха, че гумените частици, които се отделят от гумата, до момента в който се износва, са позитивно заредени заради триенето. Сравнявайки го със заряда от търкане на балон върху пуловер, екипът споделя, че употребява набор от електростатични плочи, за уловяне на частиците съумява сега да хване към 60% от всички частици във въздуха на тестовия стенд. The Tire Collective споделя, че междинната кола създава към 2 грама прахуляк от гуми дневно, до момента в който рейсовете могат да създават стотици грамове дневно.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР