– Наскоро Вие заявихте за и по цялата Света Земя.

...
– Наскоро Вие заявихте за и по цялата Света Земя.
Коментари Харесай

Патриарх Йерусалимски Теофил III даде интервю на руския вестник "Известия"

– Наскоро Вие заявихте за и по цялата Света Земя. Доколко огромна е заплахата от смяната в статута на собствеността? Може ли да се откри компромис, който да задоволи всички страни?

– Днес ние се сблъскваме с очевидна заплаха. Християните по целия свят би трябвало да се вълнуват от ситуацията на своите братя и сестри в Светата Земя. Заплахата, че ще бъдем изгонени, е действителна. През последните десетилетия ние за жалост към този момент свикнахме с израелските екстремистки групи, които завземат имуществото на християнските фамилии и църковните институции с безчестни способи. Днес тяхното нахлуване заплашва да отиде още по-далеч.

Ако тези радикални групи завземат стратегическите обекти на пътя на християнските поклонници край Яфските врати, то следователно още повече християни ще изоставен Йерусалим, а милионите поклонници от целия свят няма да могат да правят пълноценно духовно странствуване. Освен това изгубването на християнската община – една общественост, която дава обучение, опазване на здравето, филантропична поддръжка за хората от всички вери в района – ще има разрушителни последствия за най-уязвимата част от популацията. А също и ще очерни по един драматичен метод репутацията на Йерусалим като религиозна столица на света.

Християните по целия свят са част от общността на Възкресението. Онези от нас, които се покланят на мястото на гибелта и възкресението Христови, са носители на тази концепция. Именно по тази причина ние се стремим да работим дружно с нашите съседи, с цел да намерим решение, което ще отбрани мултирелигиозното и мултикултурно пано на свещения град.

– Руската Православна Църква постоянно се изрича за недопустимостта на деянията на радикализъм и фанатизъм в междурелигиозните връзки. Наистина ли встъпваме в нова епоха на борба и с какво съгласно Вас е обвързвано това?

– За страдание, ние следим по какъв начин с всяка минала година нараства броят на хората, които страдат поради своите религиозни убеждения. Повече от 80% от тези, които са преследвани по целия свят, са християни. Противоположно на това Йерусалим потвърждава опцията за религиозна естетика. Ние сме живеели дружно с нашите еврейски и мюсюлмански съседи в течение на доста епохи. Нашето наличие в Стария град не провокира въпроси нито от страна на страната, нито от страна на религиозните институции, нито от страна на безспорното болшинство на жителите, които живеят спокойно и в разцвет.

И въпреки всичко нашето бъдеще е застрашено от дребни групи добре финансирани израелски екстремисти, които водят изтощителна война против една беззащитна общественост, стремяща се единствено да обича своите съседи и да им служи. Понастоящем ние сме по-малко от 1% от популацията, и нашият брой понижава. Светът би трябвало да работи, до момента в който не е станало прекомерно късно.

– През 2019 година Вие с президента на Русия Владимир Путин. Той се изрече по тематиката за отбраната на християните, оказали се в доста мъчно състояние във връзка със събитията в Близкия Изток. Руският водач тогава означи, че е извънредно значимо да се завържат другарски връзки с мюсюлманските конфесии. Какво можете да кажете за работата дружно с представителите на исляма в тази тенденция?

– Трябва да отдадем дължимото на президента Путин за напъните му да поддържа християнската общественост по целия свят. Ние сме надълбоко въодушевени и признателни за неговата поддръжка. Прави сте да говорите и за нуждата от по-близки връзки сред християните и мюсюлманите. От наша страна християните са призовани от Иисус Христос да протягат ръка за помощ на всички и да обичат своите ближни като самите себе си.

В Йерусалим Църквите поддържат положителни връзки с нашите мюсюлмански братя и сестри към този момент повече от хиляда години. Аз се срещам постоянно с мюсюлманските водачи от Светата Земя и целия свят. Особено признателен съм за другарството с Негово величество краля на Йордания Абдула, който като пазител на християнските и мюсюлманските свети места в Светата Земя е неотклонен в напъните си да отбрани християните тук и по целия Близък Изток. Без да съм пустославен, считам, че можем да научим света по какъв начин се градят положителни връзки сред мюсюлманите и християните.

– Как оценявате ситуацията на християните в Казахстан на фона на всеобщите митинги, вълнения и растежа на радикалните настроения в тази страна?

– Ситуацията в Казахстан провокира огромна угриженост у всички ни. Иисус Христос е учел почитателите Си да се молят и да работят за мир в Йерусалим. Ние пък призоваваме християните по целия свят да се молят за мир в Казахстан и зовем нашите братя и сестри в Казахстан да създадат всичко допустимо, с цел да се стигне до мир и помиряване в тази страна.

– Преди три години Вие предложихте да се организира среща на водачите на Православните Църкви по въпроса за превъзмогването на разкола, провокиран от издаването на томоса за автокефалия на «Православната черква на Украйна». Възможен ли е към момента този метод за решение на казуса? Как оценявате степента, до която е стигнал разколът в този момент?

– Малко въпроси са съпоставими по значимост с въпроса за единството на Църквата. Няколко часа преди Своя арест тук, в Гетсиманската градина в Йерусалим, се е молел Иисус Христос. В тези скъпоценни минути Той се е молел за Своите възпитаници, за Църквата и за всички Свои почитатели. Преди всичко да бъдат едно цяло.

През 2019 година аз бях почетен да получа от ръцете на Светейшия Патриарх Кирил «Патриарх Алексий II» за напъните ми по подсилване на единството на православните нации. Тогава споделих, че даже най-сплотените фамилии минават през времена на тествания и спорове. Както и ранната Църква, нашите Православни Църкви са благословени с наличието на Патриарси, архиепископи и епископи, всеки от които живее с Църквата и е изпълнен с решителност да води правоверен живот и да насочва другите в разнообразни общини и в сложни времена. Не е чудно, че се появяват спорове.

Отдавна считам, че общуването дава най-хубавото решение за най-големите ни проблеми. В Православните Църкви е витално значимо да продължаваме да се срещаме едни с други в духа на християнската обич и приятелство, и да обсъждаме въпросите, които прекомерно елементарно ни разделят. Живеейки гостоприемно и споделяйки всичко, което имаме, ние поканваме Светия Дух да ни сплоти. Бях доста вдъхновен от готовността на водачите да се срещнат и очаквам с неспокойствие новите благоприятни условия да споделя с тях мислите си през околните месеци.

– За идната среща на Патриарх Кирил и Папа Франциск: какви въпроси би трябвало да бъдат повдигнати на нея съгласно Вас?

– Радвам се, че Патриарх Кирил се среща с Папата. От личен опит мога да кажа, че срещите с Папа Франциск са постоянно огромно наслаждение. Той е въодушевяващ водач и правилен другар за мнозина от нас по целия свят. Той също по този начин е ослепителен образец за същинско християнско водачество в един разнороден и разграничен свят. Ще се апелирам срещата им да бъде благословена и разискванията на нея да бъдат плодотворни. И ние също по този начин сме въодушевени от думите от рождественското обръщение на Патриарх Кирил, които сигурно ще прозвучат още веднъж в границите на другите му срещи, че той в проблемите, с които се сблъскваме.

– Епохата на ковид раздели обществото на две елементи по въпроса за имунизацията. От позиция на Църквата по какъв начин бихте оценили дейностите на съперниците на имунизацията, които откриха почитатели и водят упорито всеобща пропаганда?

– Първо, моята работа е да обичам хората, а не да ги осъждам. Второ, отчитайки предходните Ви въпроси, витално значимо да се отнасяме съществено към персоналните свободи на хората. Трето, аз, както и доста други християнски водачи по целия свят, си сложих с наслада ваксина от ковид. Ваксината е отговор на нашите молебствия, и аз благодаря на Бога за тази избавителна технология. Тя пази хората от гибел и съществено боледуване, тя понижава вероятността да заразим другите. С една дума, имунизирането е един доста удобен метод да проявим любовта си към близък.

– Може ли поклонението да се прави в изискванията на пандемия и какво съгласно Вас ще бъде то през тази година? Как християнският свят ще означи Пасха?

– Пандемията на ковид промени доста неща в нашия свят. В Светата Земя ние скърбим за неналичието на поклонници. Наш заветен дълг е да приветстваме хората от целия свят в тези свети места. През тази година ние се надяваме да посрещнем по-голям брой поклонници, само че въпреки всичко разбираме, че общото количество посетители евентуално ще си остане относително непретенциозно.

Аз приканвам всички да помнят, че поклонение може да се извърши на всяко място. Има толкоз доста пътешествия, които можем да изпълним: и във физически, и в нравствен проект, и в чужбина, и в рамките на личната си общественост. Има доста места, за които можем да се запътим, и разнообразни типове опит, който можем да придобием, с цел да се доближим до Христа. На Великден ние честваме Възкресението на Христос, а на Петдесетница изповядваме, че Той участва на всички места, където има църковна община, със силата на Светия Дух.

Затова аз приканвам всички мои братя и сестри по целия свят да търсят свети места в личните си общности; да трансфорат своите градове и църкви в място на поклонение и още един път да изпитат безграничната, безкрайна обич Божия, която става и наша на Великден. Ако успеем да реализираме това, аз имам вяра, че Светият Дух по нов метод ще добави Иисус Христос в нашия живот и нашите общности.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР