Наскоро във Вашингтон, осем години след първата, се проведе втора

...
Наскоро във Вашингтон, осем години след първата, се проведе втора
Коментари Харесай

Ще бъдат ли реализирани ангажиментите на САЩ към Африка?

Наскоро във Вашингтон, осем години след първата, се организира втора среща на високо ниво сред Съединени американски щати и Африка. В нея участваха президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкън, министърът на защитата Лойд Остин, дружно с водачи на 49 африкански страни и на Африканската лига.

От срещата стана ясно, че администрацията на Байдън възнамерява в идващите три години да влага 55 милиарда $ в Африка. Според анализатори, това е сигнал, че водени от геополитически претекстове Съединени американски щати трансферират вниманието си към Африка.

В първия ден от срещата министърът на защитата Лойд Остин приказва за възходящото икономическо въздействие на Китай в Африка, което – по думите му – се случва „ с всеки минал ден “. Съветът за външни връзки на Съединени американски щати означи, че страната е била подложена на критика за отсъствието на сериозна ангажираност в Африка, до момента в който Китай задълбочава връзките си с континента. В допълнение, Джейсън Мусюка, основен изпълнителен шеф мозъчния концерн Vanguard Group за Южна Африка, сподели, че отводът на множеството африкански страни да поддържат глобите против Русия, поради украинския спор, демонстрира действителното въздействие на Вашингтон в тази част на света.

Ангажиментите на администрацията на Джо Байдън към Африка са също под подозрение. Те плануват 55 милиарда $ да бъдат разпределени сред 50 африкански страни в период от три години. Тези средства обаче ще бъдат планувани във федералния бюджет за следващата година и тогава ще стартира отпущането им. Преди това обаче те би трябвало да бъдат одобрени и от Конгреса. 

Това, от което се нуждае действително Африка, е откровена помощ от страна на мощните страни. Агенция „ Блумбърг “ разяснява, че поканата към африканските водачи цели да им покаже, че Съединени американски щати не подценяват континента. Ако това е по този начин, Съединени американски щати би трябвало да покажат действително почитание и да създадат повече осезаеми неща, посредством които африканците да почувстват тяхната откровеност и по този начин да завоюват доверието им.   
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР