Наскоро в Twitter акаунтът creepy.org започна оживена дискусия: бихте ли

...
Наскоро в Twitter акаунтът creepy.org започна оживена дискусия: бихте ли
Коментари Харесай

Градът на мъртвите. Защо парижани не искат да спят в катакомбите дори срещу $10 млн.

Наскоро в Twitter акаунтът " creepy.org " стартира оживена полемика: бихте ли спали в парижките катакомби за 10 милиона $? Този предполагаем въпрос докара до спорна полемика, привличаща вниманието на доста хора.

Въпреки че вероятността за придобиване на такова доста положение може да наподобява примамлива, има основателни аргументи хората да не са склонни да се възползват от тази опция. Най-важното от тях е да се покаже почитание към мъртвите, пише IFLScience.

За да разберем произхода на катакомбите, би трябвало да се върнем обратно в Париж през 18 век. Градските гробища бяха претъпкани с тела, които гниеха и разнасяха непоносима воня. В отговор крал Луи XV издава декрет през 1763 година, който не разрешава всевъзможни по-нататъшни погребения в столицата.

Въпреки тази възбрана, църквата продължи да погребва тела в града, изостряйки казуса. Освен това съществуващите трупове остават в гробищата, допринасяйки за разпространяването на неприятна миризма, която прониква в покрайнините.

Would you spend a night in the Catacombs of Paris for $10M?
— Creepy.org (@CreepyOrg) Катакомбите на Париж
През 1780 година се случи пагубно събитие, което подтикна към деяние. Силни дъждове предизвикаха сриването на подземната стена, разкъсвайки прословутото гробище на почтените и наводнявайки близкия партер с тела. По-нататъшно експлоадиране на заболяването форсира търсенето на решение за пренасяне на шестте милиона мъртви поданици на града.

Трудната задача да реалокират труповете падна върху плещите на най-бедните служащи, които се осмелиха да се спуснат в старите изоставени мини и тунели в покрайнините на града. Така се появяват катакомбите - в началото неорганизирана купчина кости и черепи. През 19-ти век обаче бяха положени спомагателни старания да се трансфорат катакомбите в спретнат пантеон, което докара до злокобните стени от черепи и бедрени кости, които виждаме през днешния ден.

Въпреки злокобния темперамент на катакомбите, има хора, които са привлечени от вероятността да прекарат нощта измежду милионите мъртви. През 2015 година Airbnb сътвори конкурс за Хелоуин, в който двама късметлии получиха шанса да спят в тъмницата.

Победител стана бразилецът Педро Аруда. На въпрос за усещанията си, мъжът отговори: „ Бих се страхувал доста повече, в случай че мъртвите бяха измежду живите “.
24 часа подземен в парижките катакомби
Дебатът за парижките катакомби продължава да интригува, постигайки внимателен баланс сред любознанието и уважението. Дали човек се съгласява да прекара нощта измежду останките от историята е решение, което подтиква към размисъл.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР