Наскоро в България се отбеляза Международния ден на розовата фланелка.

...
Наскоро в България се отбеляза Международния ден на розовата фланелка.
Коментари Харесай

Да отгледаме момченце, което уважава жените

Наскоро в България се означи Международния ден на розовата фланелка. Последната сряда на месец февруари всички се обличат в розово като знак за съпричастност към децата, пострадали на учебен тормоз.

Национална акция „ Да бъдеш татко “ поддържа самодейността като насърчи учебните заведения взаимно с значимите за децата мъже да се облекат розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка, тъй като в основата на акцията е вярването, че силата на мъжа може да е съзидателна, а не разрушителна, и тъй като е значимо децата в учебно заведение да усетят поддръжката на мъжете до себе си.

Неслучайно тъкмо розовият цвят е станал знак на този ден. Все още вярването, че това е „ женски “ цвят е мощно изразено в мозъка и държанието ни.

Стереотипите, учредени на сексуален симптом, са необятно застъпени в световен мащаб и се предават през поколенията. Още от най-ранна възраст децата се научават по какъв начин да се държат като „ момчета “ или „ девойки “, какво би трябвало да вършат или да не вършат, кои са „ женски “ играчки и кои „ мъжки “, кои са игрите за „ девойки “ и кои единствено за „ момчета “, кои са „ женските “ цветове и кои „ мъжките “.

Разбира се, двата пола са разнообразни, няма по какъв начин да пренебрегнем този факт, нито може да чакаме, ще се реализираме безусловно тъждество.

Това, върху което е добре да се замислим, обаче е какво ни стимулира като хора да използваме слабостите на другия пол, с цел да се нараняваме? Вярвам, че няма родители, които съзнателно да възпитават децата си да бъдат насилници, само че по какъв начин тогава се трансформират в такива?

Не единствено стереотипно, само че и статистиките удостоверяват, че мъжете в по-голяма степен демонстрират физическо насили над дами.

Ето за какво тази публикация ще насочи вниманието ви и ще заключи няколко съществени стъпки по какъв начин да отгледаме момчета, толерантни и уважаващи разликата на другия пол:

1. Насърчете детето да показва всички страсти, които претърпява – в огромна степен на момчетата още от дребни се не разрешава да бъдат тъжни, да плачат, когато ги боли, да се опасяват и други Това е огромна тежест, освен тъй като не могат да освободят напрежението посредством изразяването на страстта, а и тъй като тази „ възбрана “ значи, че тези прекарвания са „ неприятни “. Ето за какво, когато дамите ги показват, за мъжете остават непознати, далечни и мъчно одобрявани, а толерантното отношение към нещо, което не одобряваме и не разбираме, е мъчно постижимо. Така че, бащи, прегръщайте синовете си и им позволете да плачат, когато им се плаче!

 Thinkstock

2. Играйте всевъзможни игри – една от най-силните страни на мъжете е да играят с децата. Е, даже и футболът стереотипно да е „ мъжки “ спорт, позволете на сина си да опитва като влиза в други функции или играете на не толкоз типични за мъжете игри. Това ще обогати и двама ви като опит и прекарване!

3. Позволете му да се облича във всички цветове на дъгата – всички цветове са подобаващи за деца. Ето за какво, в случай че обяснявате, че „ мъжките “ и „ женските “ цветове са отживялост, то момчето ви ще се надсмива на стандарта, вместо да го придвижва в своето потомство.

 Thinkstock

4. Насърчете го да се отнася почтително към своето тяло и персонално пространство – когато са дребни децата не могат да дефинират какво е персонално пространство, само че могат незабавно да ни кажат дали им харесва или не, когато някой ги щипе по бузите, бута ги или ги гали. Това ни демонстрира, че е добре да дадем добър образец и да беседваме по какъв начин е добре детето да каже, когато не му е прелестно някой да го щипе или бута, по какъв начин да каже, когато му е прелестно. Изграждайки умения по какъв начин да отбрани персоналното си пространство без да наранява другите, ще му помогне да почита повече персоналното пространство на другите.

 Thinkstock

5. Разговаряйте за връзките сред половете – разговаряйте със сина си (това важи и за момичетата) при всеки комфортен случай по метод, съгласуван с възрастта на детето за това по какъв начин е добре да се отнася с момичетата/момчетата, когато са другари, когато се харесват, или просто когато играят дружно на площадката или в учебно заведение. Това ще помогне още от ранна възраст децата да бъдат свободни да беседват с вас даже на чувствителни тематики, ще ги насърчите да споделят и да питат, когато нещо ги тормози. Не забравяйте, че в никакъв случай не са прекомерно дребни, въпреки всичко в случай че не беседват с вас, ще набират информацията си от другаде, а това са чувствителни тематики, основни за образуването на децата и те имат потребност да беседват за тях с хора, на които имат доверие.

 Thinkstock

Едно от значимите неща за развиването на толерантно отношение към разликата на другите хора е разбирането. Ето за какво ние, като възрастни, носим отговорност да помогнем на децата да се одобряват и харесват такива, каквито са, без значение от достиженията, които имат. Това единствено по себе си е гаранция, че ще се осланят на доста по-малко стандарти и ще бъдат щастливи персони като възрастни. В този подтекст мъжкото присъединяване и образец в живота на децата е изключително значим!

Автор: Евелина Лафчийска,
Психолог към Асоциация Родители


 Thinkstock

Припомнете си още:

Интернет е... детегледачка!

За какво са бащите

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и татко му

Баща – една дума, доста страсти

Не отлагай да станеш татко!

Подкрепяй мъжа си, с цел да бъде добър баща
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР