Наскоро Москва обяви, че разследва атаката на футболни фенове срещу

...
Наскоро Москва обяви, че разследва атаката на футболни фенове срещу
Коментари Харесай

Поредната руска намеса. Какво стои зад образуваното в Москва дело за съветския паметник в София

Наскоро Москва разгласи, че проверява офанзивата на футболни почитатели против Паметника на Съветската войска в София. Случаят обаче не е обвързван нито с съветски жители, нито с съветска благосъстоятелност. Каква в действителност е задачата на Русия и по какъв начин реагират българските институции?

Преди 10 дни, че проверява българските футболни почитатели, които нападнаха Паметника на руската войска в София и му. Въпреки че в тази ситуация няма данни нито за потърпевши съветски жители, нито за развалена съветска движима или недвижима благосъстоятелност, никоя българска институция не реагира на информацията за делото в Москва.

Според адвокати Русия употребява рестриктивните законодателни промени, въведени около непредизвиканата ѝ военна инвазия в Украйна , с цел да образува сходно следствие, само че по силата на интернационалното право то надали може да има някаква юридическа стойност. Още повече, че проверяващите органи в Москва досега не са потърсили подпомагане от българските си сътрудници.

Тогава каква в действителност е задачата на съветските управляващи?

Според някогашния външен министър на България Соломон Паси зад образуването на въпросното дело стоят пропагандни аргументи. Той дефинира изказването на Следствения комитет в Москва като “поредна съветска интервенция във вътрешните ни работи ”, на която София би трябвало незабавно да реагира.

Свободна Европа опита да разбере каква е формалната позиция на българската страна по този проблем, само че такава наподобява към момента няма. Миналата седмица изпратихме запитвания до Народното събрание , министерствата на външните работи и правораздаването и до президентството . До публицистичното привършване на текста отговори не пристигнаха отникъде.

Руското посолство в София също не пожела да даде информация по въпроса по силата на какви пълномощия Следственият комитет на страната проверява счупването на плочи от руския монумент отпреди десетина дни.

Единствено от Софийската районна прокуратура (СРП) дадоха отговор на запитването на Свободна Европа. СРП уточни на 24 август, че към оня миг съветските им сътрудници по никакъв метод не са желали някакво подпомагане.
Какво знаем до момента
В късните часове на 17 август двайсетина маскирани почитатели на столичния футболен тим “Левски ” нападнаха с факли палатковия лагер , построен от проруските партии “Левицата ” и “Възраждане ” в символ на митинг против за ремонт на монумента.

Привържениците на “сините ” направиха самобитна димна завеса пред паметника, зад която един от тях счупи с чук надписа в основата: “На Съветската войска освободителка от признателния български народ ”. След това хвърлиха запалените факли по палатките и се отдръпнаха от региона.

Впоследствие Министерство на вътрешните работи заяви, че по случая са арестувани за 24 часа четирима обвинени , а Софийската районна прокуратура образува досъдебно произвеждане за безчинство и кражба . Второто действие се проверява по тъжба на жена от палатковия лагер, която твърди, че при офанзивата на почитателите е била открадната чантата ѝ. Друга жена се оплака, че е била напръскана със спрей.

От отговора на СРП до Свободна Европа излиза наяве, че против в началото обвинените четирима души “не са събрани задоволително доказателства за съпричастност към осъществените действия ”. По неофициална информация никой от тях не е бил разпознат от пострадалите, по тази причина към момента няма повдигнати обвинявания по случая.

“Разследването по случая продължава, дадени са инструкции от наблюдаващ прокурор на проверяващите органи и се търсят причинителите. Руската федерация досега не е осъществявала контакт със Софийска районна прокуратура ”, се споделя още в отговора на СРП.
" Украйна 2.0 "
Това е поредна сходна акция против Паметника на Съветската войска в София, откогато Русия предприе непредизвиканата си военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година Веднага след началото на пълномащабната война възпитаници бяха арестувани поради графити по монумента. Това провокира всеобщо неодобрение и той беше в допълнение изрисуван с послания против политиката на Владимир Путин.

Около първата годишнина от съветската експанзия против Украйна 61-годишният академик Светлозар Раянов на монумента с чук. Месеци по-късно те бяха възобновени от софийската организация на Българска социалистическа партия, въпреки че партията нямаше нужното позволение да направи това.

Повторното строшаване на възобновените плочи провокира реакции от Москва. Наред с неоправдателна позиция от съветското посолство в София, казусът предизвика и мнения измежду известни съветски пропагандисти, поддържащи ръководството на Путин.

“В София още веднъж оскверниха Паметника на Съветската войска. Вандалите си пробраха път до него през нощта и разрушиха плочата му. България продължава да се трансформира в Украйна 2.0 ”, написа Олга Скабеева в Телеграм.
" В крайник с времето ". Как руският монумент в София се трансформира в сцена за протестни акции
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР