Наскоро екипът на професор Дейвид Нът от университета в Бристол,

...
Наскоро екипът на професор Дейвид Нът от университета в Бристол,
Коментари Харесай

Кои са най-пристрастяващите субстанции на планетата


Наскоро екипът на професор Дейвид Нът от университета в Бристол, Англия, който се занимава с проучване на въздействието на разнообразни рискови субстанции върху човешкия мозък, разгласява лист с най-пристрастяващите субстанции на Земята.

Субстанциите в листата надалеч не ни изненадват. Те са по-скоро мотив да се замислим за сериозността на някои общоприети и законово-поощрявани привички, които всички толерираме.

1. Хероин

 Снимка 372764

Хероинът продължава да бъде най-пристрастяващата и може би най-опасната субстанция, с която типът ни разполага. Един на всеки четири души, дръзнали да пробват хероин, развива взаимозависимост. Това е стряскащо КПД, което не бихме желали да тестваме никога.

2. Кокаин

 Снимка 360806

Кокаинът е добре позната субстанция за хората от елита още от средата на предишния век, а растението, от което се добива белия прахуляк, е употребено с най-различни цели от хилядолетия насам.

Истината обаче е, че коката е напълно малко по-пристрастяваща от хероина. 21% от хората, пробвали кокаин един път, развиват избрана степен на взаимозависимост.

3. Никотин

 Снимка 365245

Също като коката, никотиновите растения са били употребени още от дълбока античност. Днес обаче никотиновата взаимозависимост е световна злина, която коства живота на над 6 милиона души всяка година.

4. Барбитурати

 Снимка 399699

Барбитурати са всички тези субстанции, които работят като депресант за централната нервна система. Първоначално сме считали, че са положително средство против бодърствуване, само че в следствие разбираме, че сходните на упойка резултати еволюират в приятна еуфория.

Това кара мнозина да употребяват тези субстанции, даже и без да имат действителна потребност. Хапчетата, които Ди Каприо гълташе непрекъснато във " Вълкът от Уолстрийт " да вземем за пример са тип барбитурати, които до ден сегашен се търгуват на черно.

5. Алкохол

 Снимка 388930

Редом с кокаина и хероина, алкохолът е в топ 5 на най-пристрастяващи вещества. 5.3% от всички случаи на гибел в световен мащаб са обвързани с използването на алкохол.

 Кафето, алкохолът и връзката им с продължителността на живота
Как кафето и алкохолът удължават живота

Ключът е в честата, само че умерена консумация

Макар петъчните напивания да не ни се костват като взаимозависимост, добре е да знаем, че алкохолът се смята за най-вредния опиат . Това е по този начин, поради разнообразието от отрицателни здравословни, обществени и стопански последствия, които алкохолната взаимозависимост носи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР