Наситените мазнини са мазнини, които се състоят от триглицериди, съдържащи

...
Наситените мазнини са мазнини, които се състоят от триглицериди, съдържащи
Коментари Харесай

Наситени мазнини

Наситените мазнини са мазнини, които се състоят от триглицериди, съдържащи единствено наситени мастни киселини. Наситените мазнини са сериозна опасност за фигурата и здравето.

Мазнините са извънредно значими за живота на всяка една клетка. Те играят значима роля във връзка с имунната система, в синтеза на хормони, участващи в контролиране на сърцетуптенето, кръвното налягане, нервната система, кръвосъсирването.

Тук е моментът мазнините да се разграничат на положителни и неприятни.

Добрите мазнини - Ненаситени мазнини

Към групата на положителните мазнини спадат омега-3 мастните киселини, които се съдържат най-много в рибата и омега-6 мастни киселини, които в най-големи количества се намират в маслини, орехи, семена и създадените от тях типове олио, зеленчуците и житните култури. Ненаситените мазнини поддържат еластичността и здравината на кръвоносните съдове и усилват равнището на положителния холестерол.

Лошите мазнини - наситени мазнини

Лошите или наситените мазнини крият редица съществени опасности за здравето и се срещат най-вече в храните от скотски генезис.

Източници на наситени мазнини

 Шоколадова Торта

На първо място, животинските артикули, включително и месото, съдържат най-вече наситени мазнини. Червеното месо е един от най-големите източници на нездравословните мазнини. Месото от птиците съдържа по-малко наситени мазнини от месото на четириногите животни.

От растителните мазнини огромни източници на наситени мастни киселини са кокосовото и палмовото масло. Голямо количество наситени мазнини има в сметаната, пълномасленото мляко, маслото, свинскиата мехлем.

Вреди от наситени мазнини

Наситените мазнини са главен източник за повишение равнищата на неприятния холестерол в кръвта и повишаване на риска от болести на коронарната артерия.

Храните с наситени мазнини са зложелател на диетата и в ежедневното меню би трябвало да участва минимално количество от тях. Големите количества наситени мазнини могат да доведат до затлъстяване, което от своя страна носи по-късни затруднения на здравето.

Най-непосредствената заплаха е развиване на сърдечно-съдови болести, които съществено покачват риска от инфаркт и инсулт. Именно този вид болести в продължения на десетилетия наред са причина за преждевременна гибел, изключително в нашата страна.

Дневна доза наситени мазнини

Според диетолозите, не повече от 11% от силата, създавана от тялото, би трябвало да произлиза от наситени мазнини. Това на процедура значи, че междинното количество, одобрявано от тях за един ден, при дамите е 20 г, а при мъжете – към 30 г.

Ограничаване на наситените мазнини

 Масло

Най-ефективните правила са свързани с незначителни на пръв взор промени, които обаче имат сериозен резултат. На първо място, маслото в яденето би трябвало да е размени с олио; махането на кожата от пилешкото месо намаляването на наситени мазнини с 1/3.

Намалението на мазнини в него ще бъде още по-осезаемо, в случай че избирате месо без забележими мазнини по него. Избягвайте млечни сосове и избирайте по-нискомаслени артикули.

Винаги четете етикетите на продуктите, които купувате, а в случай че ви се яде нещо сладко, хапнете черен шоколад или сушени плодове.

Когато готвите месо, залагайте повече на предписания, които не се пържат, а се подготвят на пара, варене и в краен случай – печене на фурна. Подбирайте храни, богати на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.

Прекаляването с растителните мазнини се дължи на няколко съществени фактора. На първо място, към момента доста хора не разграничават наситени от ненаситени мазнини.

На второ място, актуалният човек се движи по-малко и заради тази причина потребността от консумация на мазнини понижава. Важно е да се означи, че макар наклонността към понижаване на наситените мазнини в растителните артикули, те към момента съдържат прекомерно огромни количества от тях.

Вижте още кои мазнини са хидрогенирани и по какъв начин да готвим с по-малко мазнини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР