Нашето тяло е една уникална машина. В нея протичат милиони

...
Нашето тяло е една уникална машина. В нея протичат милиони
Коментари Харесай

Сигналите на тялото, които често игнорираме

Нашето тяло е една неповторима машина. В нея протичат милиони процеси. В случай, че нещо не е наред, тя употребява най-различни характерни сигнали. Т.нар. признаци.

Именно заради тази причина ще ви представим 10 от тях. Хубаво е да им обръщате внимание (без да изпадате в паника). В края на краищата последната дума постоянно е на лекаря.

Размазано зрение

Размазаното зрение най-често значи късогледство или астигматизъм, само че може да е признак за глаукома, ретинобластома или по-сериозни болести на очите.

Тъмни кръгове под очите

Знаете по кое време се появяват, нали? Те са вследствие от преумората и незадоволителния сън. Ако обаче сте отпочинали, а непрекъснато ги имате, е добре да се съветвате с доктор. Тъмните кръгове са измежду признаците за анемия – дефицит на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта.

Петна пред очите

Със сигурност ви се е случвало – поглеждате право в някоя лампа и светлината като че ли се запечатва върху окото ви. Малки кръгчета или линийки заиграват пред вас. Ако обаче се появяват без причина и не желаят да се махат, споделете с очния си доктор. Тези безобидни формички може да са признак за заболяване на зрението като катаракта.

Къркорене

По принцип това е нещо обикновено. Къркоренето е резултат от работата на червата и стомаха. Ако къркоренето не ви оставя намира и е съпроводено с болежка, съветвайте се с доктор. То може да е признак за заболяване на храносмилателната система.

Промяна на цвета на пръстите

Не носите пръстени и все пак цветът на ръцете ви се е трансформирал сензитивно (на процедура са пожълтели)? Честата смяна на цвета може да е признак за синдром на Raynaud – конвулсии в кръвоносните съдове на пръстите.

Лющене на кожата

Това е сигнал, че тялото ви изпитва дефицит на витамини. Добрата и уравновесена диета, както и приемът на хранителни добавки, могат бързо да върнат естественото ѝ положение. Ако лющенето продължава и е съпроводено със сърбеж, най-вероятно става въпрос за гъбична зараза.

Частична загуба на подушване

Нормално е в по-късна възраст носът да е с отслабена функционалност. Намалено подушване се появява също по време на вирусно заболяване, а може да е признак за по-сериозни положения като Алцхаймер и мозъчна аневризма.

Потрепване на клепача

Обикновено това е симптом за изтощеност на очите или стрес. Същевременно обаче е изцяло допустимо и да е признак и за болести като блефароспазъм, множествена склероза или Синдром на Мейдж. Ако трептенето продължава дълго, съветвайте се с доктор.

Нестабилна раменна става

Раменните стави на някои хора като че ли са по-свободни и могат да се движат във всички направления. Това може да е по-рождение, само че може и да е породено от контузия. В подобен случай ви предлагаме да се съветвате с лекаря си, изключително в случай че изпитвате болежка.

Шум в ушите

Шумът в ушите, прочут още като тинитус, е усещане на тон, без да съществува източник. Най-често се появява поради прекомерно шумна среда, само че има и други случаи, които не са за занемаряване. Шумът може да е признак за инфектиране на ухото или синусите, или сърдечно заболяване.

Източник: BrightSide
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР