Нашето искане за изслушването им е за следващия петък, съобщи

...
Нашето искане за изслушването им е за следващия петък, съобщи
Коментари Харесай

Искра Михайлова: „Възраждане“ иска съвместно изслушване на министрите Пеканов и Христов по ПВУ


Нашето искане за чуването им е за идващия петък, заяви депутатът

48-то Народно събрание/НС/ разпореди на държавното управление на Република България да предоговори изискванията по Плана за възобновяване и устойчивост/ПВУ/, подхванати ли са съответни стъпки по въпроса от изпълнителната власт Tribune.bg беседва с депутата от партия " Възраждане " и някогашен общински консултант в Стара Загора Искра Михайлова.

Вицепремиерът Атанас Пеканов не се яви в Народното събрание на чуване във връзка ПВУ, знаете ли дали са подхванати стъпки за предоговарянето на проекта в частта " Енергетика "?

Не, за жалост. За следващ път ориста на ПВУ е забулена в тайнственост. Такава беше обстановката и при внасянето му от последното постоянно държавно управление на Кирил Петков и Асен Василев - без публично разискване. В момента това, което би трябвало да тече в осъществяване на решението на Народното събрание, става по безусловно същия метод. Няма никаква гласност, а единствено се чуват изявления на двамата служебни министри по тематиката, само че няма нито един документ. Съответно текат клюки из коридорите на Народно събрание, из министерствата, в енергийните сдружения, само че всичко това е импровизирано. Това бе повода за настояването за чуване на вицепремиера Пеканов по тематиката, само че той е отказал да участва поради командировка, доколкото разбрахме.

В тази връзка и защото ни прави усещане, че в общественото пространство двамата министри Атанас Пеканов и Росен Христов си трансферират топката един на различен и не излиза наяве кой носи отговорност за това предоговаряне, а в решението на Народното събрание написа, че това е Министерският съвет, ние от " Възраждане " взехме решение, че е най-добре да извикаме и двамата в Народното събрание. Внесли сме искане. Целта ни е и двамата да дават отговор в Народното събрание, с цел да не се получи по този начин, че единият да каже нещо, което другият да отхвърли. Застраховаме се в този смисъл. Освен това дадохме малко по-дълъг период, с цел да няма за следващ път опрощение от единия или другия министър, че нямат време да се освободят в този ден, с цел да дойдат на чуване. Нашето искане за чуването им е за идващия петък. В тази една седмица те имат опция да се приготвят по тематиката и да участват.

Може ли ПВУ да остане в този тип заради вероятно безучастие от страна на изпълнителната власт?

ПВУ няма да остане в този тип. Дори този текст, касаещ работата на въглищните централи да не бъде изменен, да вземем за пример, тъй като Европейска комисия не позволи това, ПВУ няма по какъв начин да бъде изпълнен. Това е невероятно и това няма да стане. Въпросът е дали ние ще успеем да го предоговорим или след това ще плащаме някакви наказания по тази причина, че не сме го изпълнили.

Колко са засегнатите работни места от ПВУ в този му тип?

Пряко засегнатите в комплекса " Марица-Изток " в Стара Загора са 27 000 души. Косвено - това са 80 000 души. Това е социално-икономическа злополука за нашия район. За страната казусът също е доста огромен, тъй като се създават амбициозни проекти за фотоволтаични централи, а няма задоволително регулиращи мощности. Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " сега е такава регулираща мощ. В момента това е стратегически значимо. Преди диалозите за изгоди и вреди става дума за сигурност на електроенергийната ни система. От тази сигурност не можем да се лишим. Има и друго основание по отношение на построяването на ВЕИ у нас, а точно по какъв начин ще се оправи електропреносната мрежа. Тя би трябвало да бъде разширявана и това са съществени вложения. Така че въпросите са доста. Ние отваряме още веднъж тази тематика, която бе съществена за нас в 48-то Народно заседание. Няма по какъв начин да не бъде и в 49-тия парламент, тъй като това касае джоба на всеки българин. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР