Нашествието от корморани и гларуси е сред основните причини вместо

...
Нашествието от корморани и гларуси е сред основните причини вместо
Коментари Харесай

ПРЕДИ НИКУЛДЕН! Страшна напаст нападна рибата в Дунав, унищожава я поголовно

Нашествието от корморани и гларуси е измежду главните аргументи вместо дунавска, на Никулден на трапезата ни да има язовирска риба. Това считат огромна част от риболовците край великата река.

Те изяждат освен доста от рибата в реката, само че и тази в делтата, където има водоеми, които особено се зарибяват, предава TVN. Друга злина съгласно тях е появяването на доста видри, които изяждат по-голямата част от нощния улов на риболовците.

Не е без значение и „ човешкият фактор “, изрязващ се в укрепването на брега, унищожаването на преливниците, където рибата е хвърляла хайвера си и в този момент липсват места за популацията й, неналичието на храна и други

С настъпването на зимата, уловът в реката внезапно понижава макар, че броят на риболовците се усилва. Изчезнали са доста от обичайните за реката типове и спасението за празника е шаран от платени водоеми или от магазина. Около Никулден, риболовците знаят, че мрежите уловът ще е слаб и че мрежите им ще останат празни.

Според тях, може би равнището на реката е ниско, въпреки по принцип по-рядко да се хваща през зимата. При по-високо равнище на пролет е по-вероятно да се улови шаран.

Но освен шаранът не влиза към този момент в мрежите. Рибарите споделят, че е изчезнала доста от обичайна дунавска риба. „ Около 10-15 години съм се прехранвал от реката, само че към този момент не става. Голям фактор е замърсяването. Сега всичко се излива в Дунава и рибата понижава, въпреки да не умира “, споделя Ганчо Драганов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР