Нашата родна планета може да е най-ценното място, което познаваме.

...
Нашата родна планета може да е най-ценното място, което познаваме.
Коментари Харесай

Колко струва планетата Земя

Нашата родна планета може да е най-ценното място, което познаваме. Но тя не е скъпа.

Цената на ресурсите на Земята по отношение на цената, която те имат за хората, се акумулира до безусловно колосални размери. Макар най-вероятно на типа ни в никакъв случай да не се наложи да се тревожи, че някой ще купи всички запаси на планетата, да помислим за него от позиция на съответни цифри може да ни помогне да разберем по-добре цената му. Сега, както оповестява уеб сайтът Treehugger, един академик е съумял да създаде специфична формула, която ни разрешава да създадем тъкмо това.

Според калкулации, направени през 2020 година от доктор Грег Лафлин, в този момент професор по астрономия в университета Йейл, Земята коства почти 5 квадрилиона $ (или 5 000 000 000 000 000). Той стига до тази цифра, откакто мери масата, температурата, възрастта и други фактори на планетата, които директно корелират със способността й да поддържа живот.

За да подчертае какъв брой скъпа е Земята, Лафлин също прави оценка цената на други планети в нашата слънчева система съгласно същия критерии – способността им да обезпечават запаси за живи същества. Най-близкият ни комшия Марс коства 16 000 $ (което е малко разочароващо почтено казано…). Но това е цяло положение спрямо Венера, която той прави оценка на малко печалния 1 цент. Може би атмосферата на Венера, която е 96% въглероден диоксид, и нейните ветрове със скорост 360 километра в час имат нещо общо с тази калкулация.

Лафлин не чака тези цифри да имат приложение в действителния свят. По-скоро той се надява, че те ще вдъхновят хората да оценят по-добре единствения дом, който имат. Той също по този начин не е първият човек, който слага солидна, хипотетична цена на нещо единствено за развлечение. Преди време цената на Звездата на гибелта от „ Междузвездни войни “ бе изчислена на 852 квадрилиона $ – доста повече от оценката на Лафлин за Земята.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР