Нашата планета непрекъснато се променя в резултат на природни събития

...
Нашата планета непрекъснато се променя в резултат на природни събития
Коментари Харесай

20+ изображения, показващи как нашата планета се е променила през последните няколко десетилетия

Нашата планета непрестанно се трансформира вследствие на естествени събития като трусове, изригвания на вулкани, цунамита и стихии, и други породени от индивида. Днес ви каним да предприемете пътешестване през времето и пространството, с цел да видите по какъв начин някои кътчета на нашата обичана Земя са се трансформирали през последните десетилетия. За страдание множеството от тези промени са резултат от човешка активност. Но към момента не е късно да променим това и в действителност има няколко фотоси в нашата компилация, които го потвърждават.

Подготвили сме компилация от изображения, снимани от Гугъл Earth, с цел да ви покажем най-впечатляващите промени, претърпени от нашата планета през последните 40 години. Надяваме се, че ще повишим осведомеността по тематиката и ще помогнем на другите да схванат какъв брой значима е грижата за майката природа.

1. На картата се появиха нови острови: Палмовите острови на Дубай

© Google Earth

Дубай претърпя голямо разширение през последните години. По отношение на популацията тя фактически нараства от към 500 000 поданици (1990 г.) до над 3,3 милиона (2020 г.). Градът, прочут като един от най-известните бизнес центрове в света, се разраства доста и във връзка с повърхността. Той се е популяризирал на повече от 300 километра брегова и вътрешна територия, както по суша, по този начин и по море. Това докара до основаването на клъстер от изкуствени острови, Палмовите острови и Световния архипелаг.

2. Води, които си трансформират цвета: езерото Натрон, Танзания

© Google Earth

На пръв взор може да си помислите, че това, което гледате на първата фотография на колажа нагоре, е земя. Това обаче е розово езеро. Поради високата си соленост, температура над 40 ° C (104 ° F) и алкалност, която може да доближи рН над 12, това е едно от най-смъртоносните и рискови езера на Земята. В взаимозависимост от времето на годината в него се развъждат водорасли и бактерии, което кара цвета му да се трансформира.

3. Изсичане на горите: развъждане на соя в Сан Хулиан, Боливия

© Google Earth

През последните години Амазонка беше една от областите, най-засегнати от изменението на климата. И ние не споделяме това единствено поради добре познатите горски пожари, засягащи тази част на света, само че и поради солидната сеч, която се прави на сушата, с цел да се развие земеделска зона, както можете да видите на фотографията нагоре. По-голямата част от това ново пространство се употребява за основаване на плантации, които са фокусирани най-много върху развъждането на соя за фураж.

4. Борба с световното стопляне: слънчевата фотоволтаична централа в Китай

© Google Earth

Възобновяемите сили са енергийни запаси, получени от природата по чист и екологичен метод. Те не създават замърсители и оказват помощ за ограничение на световното стопляне като цяло. Все повече страни залагат на потреблението на този тип сила и основават слънчеви паркове на тяхна територия: Китай, Съединени американски щати, Япония и Германия са на върха в листата и се надяваме, че доста повече скоро ще се причислят към тях. На фотосите нагоре можете да видите една от слънчевите централи, издигнати от Китай за основаване на електричество посредством потребление на слънчевата светлина като запас.

5. Топящи се ледници, които последователно изчезват: ледникът Колумбия в Съединени американски щати

© Google Earth

Този хладилник, ситуиран на южното крайбрежие на Аляска, е един от най-засегнатите от температурните промени, от които нашата планета страда през последните десетилетия, основно заради световното стопляне. Всъщност това е един от най-бързо движещите се ледници в света и се отдръпва от началото на 80-те години.

6. Нов екологичен зложелател в разгара си: канадските петролни находища

© Google Earth

Това е един от най-вредните аспекти на човешката активност за нашата планета. Това е по този начин, тъй като фракингът включва добиване на нефт от тези пясъци и в действителност изисква потреблението на доста сила и вода. Не единствено това, само че също по този начин отделя огромно количество токсични и замърсяващи сътрудници във водата и даже във въздуха. Петролните пясъци са неконвенционален източник на нефт. Те са се трансформирали в стратегически запас и в действителност тяхната употреба става все по-често срещана. Това е по този начин, тъй като стандартното масло, въпреки и по-лесно да се извлича, става все по-оскъдно.

7. Отрасли, които свиват езерата, до момента в който порастват: Аралско море, сред Казахстан и Узбекистан

© Google Earth

Това е още един ослепителен образец за това какъв брой разрушителна може да бъде човешката лакомия. През 1960 година е подхванат план за отклонение и ориентиране на водата от Аралско море (което макар името си в действителност е езеро) за произвеждане на памук и други култури в средата на пустинята. Този план в последна сметка изсуши езерото съвсем напълно, защото памукът е една от най-големите водопотребяващи култури в света.

8. Новите зелени дробове за планетата: Великата зелена стена на Китай

© Google Earth

Надяваме се, че през идващите 4 десетилетия ще забележим повече от този тип трансформации в пейзажите, наранени от човешката активност. Това, което може да се види на тези изображения, е възобновяване на екологичен резерват, който беше пресушен през предишния век в Китай. Тази самодейност, наречена „ Великата зелена стена “ като отпратка към стената, издигната през 7 век, има за цел да забави и даже да обърне опустиняването на земята, като засади милиарди дървета в цялата област.

9. Това, което се случва в Лас Вегас, не постоянно остава в Лас Вегас: Нарастващите градове в Невада, Съединени американски щати .

© Google Earth

През последните 4 десетилетия град Лас Вегас усили популацията си почти пет пъти. Но такова огромно разширение изисква и запаси. Lake Mead доставя по-голямата част от питейната вода в региона. С повишаването на популацията на града, дружно с други фактори като земеделие и повишение на температурите, езерото непрестанно понижава с течение на времето, както можете да видите на фотосите нагоре.

10. Антарктида постепенно се размразява: хладилник Pine Island, Антарктида

© Google Earth

Този огромен мразовит поток, който може да се види на антарктическия континент, също е мощно обиден от световното стопляне. Американската национална научна фондация пресмята, че в случай че този хладилник би трябвало да се стопи и да изхвърли топената си вода в океана, равнището на морето ще се увеличи с към 61 метра. За страдание ледникът Pine Island е най-бързо топящият се хладилник в Антарктида и е виновен за към 25% от загубите на лед в Антарктида.

11. Когато природата унищожава и по-късно възвръща: естественото възобновяване на планината. Пинатубо, Филипини

© Google Earth

След 500 години латентен вулканът Пинатубо още веднъж се задейства през 1991 година, произвеждайки едно от най-жестоките вулканични изригвания през предишния век. Ефектите му се усещат по целия свят: пласт сярна киселина обкръжава целия свят, температурите спадат доста и озоновият пласт претърпява огромни вреди. Днес можем да забележим по какъв начин регионът последователно е възстановил естествения си аспект след разрушенията, породени от изригването на вулкана.

12. Изоставените култури, превърнати в буйни зелени гори в Русия

© Google Earth

След разпадането на Съветския съюз огромните насаждения бяха изоставени и оставени още веднъж в ръцете на майката природа, с цел да си върнат това, което в началото беше нейно. Тя сама се погрижи да възвърне цялото зелено, което в началото имаха. Това беше изненадващо даже за множеството учени, които предвидиха, че възобновяване ще бъде доста по-бавно.

Какви естествени чудеса има във вашия град или страна?

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР