“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и

...
“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и
Коментари Харесай

Софи инт’ Велд: Европарламентът ще държи Борисов изкъсо за корупцията

“Нашата група ще продължи тематиката за корупцията в България и ще изпратим спомагателни въпроси до доста от участниците (в днешното съвещание – б.р.), тъй като времето не ни стигна да влезем в елементи ”. Това разгласи нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд пред EURACTIV след съвещанието на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права.
Евродепутатите бяха изразили желание да изслушат премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев за тревожната обстановка с корупцията в страната. Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

Софи инт’ Велд подсигурява, че тематиката няма да бъде забравена. “Ще има и други мотиви да се върнем към тематиката. Идния месец Европейската комисия ще показа първия си годишен отчет за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други мотиви да се върнем към темата”, сподели тя пред

Групата за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, известна като комисията LIBE. Нидерландският евродепутат изясни, че съвещанието е било закрито съвещание и нямам право да разяснява полемиката всъщност.

“Слушам министър Захариева и прокурор Филипова при чуването им в LIBE комисията. Не мога да схвана дали тези дами са тежко некомпетентни или лъжат искрено членовете на Екологичен потенциал! Не че им минава номера де! Твърдението, че няма интервенция на политическата класа в правосъдната власт е смехотворно!”, разяснява проверяващият публицист Димитър Стоянов от уеб страницата “Биволъ”. Той бе единственият публицист, поканен да взе участие в съвещанието.

Групата към LIBE преглежда, по предписание при закрити порти, най-чувстителниte тематики, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия публицист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи систематична заплаха за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена. Сред тях няма българи.

Преди ден стана ясно, че Групата е изразила желание да изслушва премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Намерението е изпратено до Председателството на България в Европейски Съюз.

Според версията на прокуратурата “дискусията е проведена от Европейския парламент по предложение на основния прокурор Иван Гешев за разискване на настоящите провокации пред прокуратурата на Република България в подтекста на засилен политически и медиен натиск”.

В известието на държавното обвиняване се споделя още, че “акценти по време на срещата бяха напъните и постигнатото по делата с висок публичен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и пълномощията на основния прокурор”.

“По Конституция прокуратурата е единна, само че не и централизирана. Единственото послушание, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични връзки нито с основния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съгласно вътрешното си разбиране, без значение за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се управляват от основния прокурор”, споделила по време на полемиката зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

От известието на прокуратурата не се схваща какво е попречило Гешев персонално да отбрани тази позиция пред евродепутатите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР