Нашата държава няма нужда да внася украинско зърно.Това заяви Илия

...
Нашата държава няма нужда да внася украинско зърно.Това заяви Илия
Коментари Харесай

Илия Проданов: Няма нужда от внос на украинско зърно, имаме над 6 млн. тона пшеница

Нашата страна няма потребност да внася украинско зърно.

Това съобщи Илия Проданов, заместник-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и ръководител на Сдружението на зърнопроизводителите в Карнобат, във връзка терзанията на земеделските производители, свързани с вноса на зърно от Украйна.

„ В България тази година има създадени над 6 милиона тона пшеница “, заяви той.

Прибирането на слънчогледа и царевицата към момента не е почнало, само че се чака реколтата от слънчоглед да бъде естествена, защото има много засети площи.

Според Проданов доста огромен % от производителите нац рапица са се отказали да я сеят, тъй като е доста сложна обработката наесен. Това пък е довело до увеличение на засетите със слънчоглед площи, което и допуска, че количеството от продукцията ще бъде положително.

От Украйна има импорт на пшеница, ечемик, рапица, и слънчоглед.

Вносът тревожи българските аграрни производители и съгласно Проданов най-големият проблем е, че у нас концепцията за безмитните коридори, които бяха основани от Европейския съюз за да се улесни превозването на украинското зърно до африканските страни и до страните, които имат потребност от него, леко се е изкривила.

„ Това зърно влиза главно за вътрешна консумация и за нас това е проблем “, акцентира той и изясни, че там зърнопроизводителите имат напълно други условия.

„ Те продават общо взето на каквато цена им излезе, тъй като в условия на война, първо, че се чудиш на следващия ден ще засееш ли, няма ли, ще има ли търсене, няма ли да има. Второто, естествено е, че тяхното зърно е създадено с доста по-ниска себестойност, със напълно други условия за екологично произвеждане. Те не извършват европейските правила, пръскат с препарати, които в България са неразрешени от години “, показа още Проданов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР