Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети,

...
Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети,
Коментари Харесай

Българистка, трима професори и един доцент с високи държавни отличия

Наш дълг е да ценим и да отличаваме тези престижи, които въплъщават полезности, възпитават със своя персонален образец и ни дават небосвод за развиване като нация. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на " Дондуков " 2 удостои с държавни оценки петима изявени българи, оповестяват от пресцентъра на президентството.

" Във времена на тествания, през които прекосяваме, знанието е скъп актив. Но то единствено по себе си не стига, в случай че липсва отдаденост на общественозначима идея, персонален образец и доверие ", съобщи по време на церемонията Румен Радев и изрече благодарност към напъните на наградените да съхраняват здравето, паметта, езика и духа на българския народ.

По думите на президента приносът на всеки от отличените българи в професионалните им сфери има своята значима роля за надграждането и съхраняването на полезностите ни като общество и за подема на нацията.
 Снимка: Официална страница на президентството
" Просветителят възпитава в любов към знанието, към нравствените ни корени, към силата на българския език и нематериалност. Историкът придвижва уроците на предишното, с цел да осъзнаем и предпазим сегашното. Лекарят дава живот, вяра и подарява бъдеще ", съобщи още Радев.

На церемонията през днешния ден о. з. старши лейтенант проф. доктор Никола Владов беше награден с медал " Стара планина " първа степен с мечове за заслугите му за развиването на здравната просвета и за повсеместен принос в региона на военномедицинското дело. Той има важен принос в развиването на науката и практиката в областта на коремната хирургия, за рационализиране и за въвеждане у нас на нови медицински способи, за разпространение активността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на защитата в страната и чужбина.

Проф. доктор Георги Тодоров беше награден с медал " Стара планина " първа степен за извънредно огромните му заслуги за развиването на здравното обучение, просвета и процедура в България. Той е един от пионерите в българската лапароскопска хирургия и учредител на актуалната ендокринна хирургия. Дългогодишен учител е в Катедрата по хирургия към Медицинския университет.
 Снимка: Официална страница на президентството
Проф. Пламен Павлов получи медал " Св. св. Кирил и Методий " първа степен за огромни заслуги в региона на образованието и популяризирането на българската история. Той развива ярка общественополезна активност, взе участие в разнообразни конгреси на българските общности в чужбина и работи за разширение на връзките сред българските сдружения от целия свят. Учредител е на редица научни, културни и публични планове за разпространение на българската история и създател или съавтор на повече от 400 книги и научни писания.

Атанасия Стоянова е удостоена с медал " Св. св. Кирил и Методий " първа степен за нейните огромни заслуги в региона на образованието и българистиката. Има безспорен принос за просветата на българското малцинство в родната ѝ Молдова. Била е Генерален шеф на Департамента по междуетническите връзки и действие на езиците към държавното управление на Молдова и основава Неправителствени организации " Център за проблемите на националните малцинства ", като е съдействала за професионалното израстване на учителите. В момента е специалист по многоезиково обучение във Върховния комисариат по въпросите на националните малцинства към ОССЕ.

Доц. доктор Александър Оскар е награден с медал " За гражданска заслуга " първа степен за изключително значимите му заслуги за развиването и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и отбрана на правата и свободите на индивида в България. Доц. Òскар е изявен офталмолог и " Лекар на годината " за 2020 година Познат е и със своята интензивност в отбрана на гражданските права и свободи, както и с непримиримото си отношение към прояви на език на омразата.

От името на отличените проф. Пламен Павлов изрази благодарност за висшите държавни оценки. Той посочи, че отличените споделят една и съща житейска задача - да лекуват тялото и душата на българския народ. Припомняйки посланието на Георги Раковски, че любовта към отечеството превъзхожда всички международни добрини, проф. Павлов насочи апел за единение сред българите вътре и отвън границите на родината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР