Населението на страната продължава да намалява, да застарява, засилват се

...
Населението на страната продължава да намалява, да застарява, засилват се
Коментари Харесай

Първа оценка след преброяването: Населението на България се е стопило до 6.52 милиона

Населението на страната продължава да понижава, да застарява, ускоряват се и процесите по обезлюдяване на селата и на цели обасти в Северна България. Така през 2021 година броят на популацията за първи път от над 80 години пада под 7 милиона - по предварителни оценки на Национален статистически институт към 7 септември 2021 година то е е 6 520 314 души. Това е с 11.5% или 844 хиляди души по-малко по отношение на 10 години по-рано, демонстрират предварителните оценки на Национален статистически институт на база част от данните от преброяването.

То беше направено през предходната година и беше придружено от голям брой проблеми - липса на задоволително преброители поради коронавирус пандемията, офанзива на елекронната система на Национален статистически институт, което затрудни процеса през първите дни и докара до удължение на периодите. Така в последна сметка от института регистрират, че едвам 34% от популацията се е преброило онлайн (при 80% с достъп до интернет), необходени са към 5% от 33-те хиляди преброителни региона в страната, а също така има и голямо количество попълнени на ръка данни, които към момента се обработват. Председателят на Национален статистически институт Сергей Цветарски зави, че крайните и цялостни резултати ще са подготвени в края на тази година, а за регионите, в които не имало преброител Национален статистически институт ще направи допълнитена статистическа оценка, която обаче ще е със съответната статистическа неточност.
Реклама Не единствено по-малко, само че и по-стари
От Национален статистически институт показват, че тези първични данни удостоверяват " задълбочаването на отрицателните демографски трендове, съществуващи през последните 30 години в страната - понижаване и застаряване на популацията, обезлюдяване на обособени територии на страната в резултат на негативния натурален приръст и миграционните процеси ".

Конкретно за интервала сред 2011 и 2021 година популацията се свива с още по-бърз ритъм по отношение на предходните две десетилетия - с 11.5% или с съвсем 845 хиляди души. Една част от този спад се дължи на негативният натурален приръст - той е в размер на минус 448 хиляди души, или 53% от общото понижение на популацията за последните 10 години. В последната година и половина казусът се задълбочи и от пандемията, която увеличи осезаемо смъртността. Само от април 2020 г до октомври 2021 година, когато се организира и преброяването, наднормената смъртност поради епидемията в България надвишава 50 хиляди души (това е броят на умрелите над междинните равнища за последните 5 години) съгласно анализаторите на Economist, които правят оценка на този покзател в международен мащаб.

Останалите 47% от общото понижение на популацията пък се дължат на негативното салдо на външната миграция.
Реклама
Освен че понижава и публично към този момент е под 7 милиона, популацията на страната продължава и да застарява. делът на хората на възраст 65 и повече навършени години се усилва с 5.4 процентни пункта по отношение на 2011 година и с 9.6 процентни пункта по отношение на 1992 година Намаляват броят и относителният дял на децата и на хората в дейна възраст. А това е мощна алена лампа за ръководещите - в случай че този развой продължи с сходен ритъм, в бъдеще страната ще би трябвало да заделя все по-голяма част от публичния запас за пенсии и опазване на здравето. В същото време ще има все по-малко хора в дейна възраст, които да работят и заплащат налози.
София е единственият град с растеж на популацията
Процесът по урбанизация също се развива с укорени темпове, като тенденденицята на обезлюдяване на Северна България продължава. Топ три областите с максимален негативен приръст на популацията за последните 10 години са Добрич (26.3% намаление), Видин (пак 26.3%) и Монтана (24.2%).

Единственият град, който усилва популацията си по отношение на 2011 година (със 189 хиляди души, или с 14.7%) е София. Областите с минимален спад пък са Пловдив (8.3%), Варна (10%) и София област (10.0%).

ОТ Национален статистически институт регистрират и растеж на жилищата (обитавани и необитавани) в страната- със 295 хиляди до над 4.18 милиона. Логично най-вече са те в най-големите обитаеми места - София, Бургас, Пловдив и Варна. Броят на жилищните здания също пораства - с 36 хиляди (или с 1.8 %), като най-голямо нарастване има във Варна, Бургас, Смолян, Благоевград. Според Национален статистически институт това са областите с най-развит туризъм.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Медийна сергия 3 Компании 1 Политика 2 Компании 3 Медийна сергия 1 Компании 2 Медийна сергия 3 Енергетика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР