Насърчава се пестенето на енергия в публичния сектор, целта е

...
Насърчава се пестенето на енергия в публичния сектор, целта е
Коментари Харесай

Експерти съветват как да пестим ток: Не става само със санкции, трябва финансов стимул

„ Насърчава се пестенето на сила в обществения бранш, задачата е да може запасите да се запълнят до най-много. Отделно, битово също хората се предизвикват да понижат потреблението на сила “, изясни Мартин Чилев от Германия в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Той посочи, че светлините вечер на публичните здания са понижени и по малките екрани се загатват способи, по които да се понижи температурата в битовото всекидневие на хората. Чилев добави, че това се отразява в месечния баланс на разноските му, само че още е рано да се каже дали има финансови изгоди от пестенето.

 

„ Със сигурност са използвани ограниченията, несъмнено ще дадат резултат. Не можем да чакаме спестявания повече от 10-15% в крайното ползване. Тези ограничения са с стеснен времеви резултат. Те могат да работят в границите на един сезон, от там нататък резултатът се губи. Единственият забележим резултат можем да получим, в случай че прилагаме систематични ограничения за енергийна успеваемост при крайното ползване “, съобщи Драгомир Цанев от Центъра за енергийна успеваемост.

 

Той посочи, че в тези ограничения се включва сградната обвивка, която би трябвало да е в идеална форма, с цел да се усъвършенства потреблението в домовете. Ако не може да се повлияе на разноските за отопление, не може да се чака голям резултат върху месечната сметка за сила.

 

„ Европейска комисия излезе с решение за това по какъв начин би трябвало да наподобява пестенето и един от императивите беше, че до месец март енергийното ползване в Европа би трябвало да падне с 10%. Това, с което започваме, би трябвало да бъде избран прозорец от една десета от времето на денонощието, в което потреблението би трябвало да падне с 5% в пиковите часове. Тези ограничения: докладване, позвъняване, засичане, топломери - не са толкоз работещи. Най-работещият вид е както в Румъния вкараха 2 цени на електромери. Няма по-лоялно нещо от човек, който бива подтикван с пари, тъй че високите сметки за огромното ползване са работещ вид “, твърди доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

 

„ Когато прилагаме политики, би трябвало да имаме система от тласъци и изгоди, които крайните консуматори да усетят. Не считам, че с санкции и позвънявания е методът, по който да убедим хората. Това, което би трябвало да създадем, е да разбираем на хората кое е добре за тях. Голяма част от силата, която похабяваме, се базира на това, че ние си осигуряваме незадоволително здравословни условия в домовете. За нас е по-добре зимата да живеем на по-ниски температури от 19-20 градуса, лятото на по-високи от 25-26, тъй като по този начин заобикаляме температурните шокове “, сподели още Цанев.

 

Доц. Сарийски е на мнение, че има разновидности и даде образец с подкрепяне на енергийно бедните, тъй като икономическите тласъци са най-работещите, а санкциите сигурно ще имат резултат, само че по-важно е използването на тези наказания.

 

„ Трябва да обмислим други параметри и причини, с които да дадем религия на жителите, че силата в техния обичай е нещо, за което би трябвало да мислят и да го свързват с по-доброто си благоденствие “, показа Цанев.

 

Според доцент Сарийски високите цени дисциплинират хората и разновидността е ценови потрес, а Европейска комисия върви в противоположна посока на това, от което бягаме към този момент 30 години.

 

„ Цените ще са тласък за навлизането на нововъведенията и за доста по-отговорно отношение към ограниченията за енергийна успеваемост. Зеленият водород е вид, само че не в битово отопление и на по-малки публични здания, той има приложение в огромни потребители като транспортната промишленост и там ще се търсят нововъведения “, уточни Цанев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР