НАСА обединява усилията си с американския оръжеен гигант гигант Lockheed

...
НАСА обединява усилията си с американския оръжеен гигант гигант Lockheed
Коментари Харесай

Все по-близо до тихите свръхзвукови пътувания: Летим от Лондон до Ню Йорк за 3 часа през 2021 г.

НАСА сплотява напъните си с американския оръжеен колос гигант Lockheed Martin, с цел да построи свръхмодерен тестови аероплан, който би могъл да проправи пътя за завръщането на свръхзвуковите пътувания на хора, съобщи " Фокс нюз ".

Очаква се X-59 да доближи невероятни скорости, без да основава оглушителния звуков удар, който постоянно идва с прекосяването на звуковата преграда.

Самолетът, който е именуван " Син на Конкорд ", ще доближава 55 000 фута (16 764 метра) височина и ще развива невероятна скорост от 940 мили/ч (над 1500 км/ч).

От Lockheed Martin показват, че това е стъпка, която ще докара свръхзвуковите пътувания по-близо до действителността.

Стартирането на осъществяването на плана отбелязва огромен скок в напредъка на X-59 и за бъдещето на тихите свръхзвукови пътувания.

Дългият и тъничък дизайн на самолета е ключът към постигането на задачата.

С навлизането в индустриална фаза структурата на самолета стартира да се оформя, като ни доближава една крачка по-близо до свръхзвуковите пътувания за хората по света, разясняват от компанията.

НАСА е избрала Lockheed Martin за проектирането на демонстраторa на беззвучен полет, който в последна сметка ще може да проправи пътя за по-голям аероплан, пренасящ хора.

Авиационните специалисти, работещи по плана, се надяват X-59 да извърши първия си полет през 2021 година, като главната цел е да събере данни за по-тихи свръхзвукови пътувания.

Това ще помогне на НАСА да откри допустим свръхзвуков шумов стандарт за пътнически полети и да се анулират актуалните регулации, забраняващи свръхзвуковите пътувания над земята.

Когато " пречупим " звуковата преграда, се надяваме, че ще създадем тон, който ще бъде мощен колкото затварянето на вратата на кола.

Първият полет на X-59 ще пропътува дистанцията от Лондон до Ню Йорк единствено за три часа, без да излъчва мощен звуков звук. Планиран е за 2021 година.

Краят на свръхзвуковата пътническа авиация, просъществувала няколко десетилетия, настъпи с последния полет на френско-британския аероплан " Конкорд " през 2003 година

Историята на " Конкорд " стартира през ноември 1962 година, когато Франция и Англия подписват контракт за взаимна разработка на свръхзвуков пътнически аероплан.

В цялостното планиране и разработване на машината вземат участие към 300 френски и 250 британски компании. Проектът коства към 3,5 милиарда $, като в реализирането му вземат участие 200 000 души от двете страни на Ламанша.

Тъкмо когато триумфът е съвсем налице, американските съперници нанасят удар, като не разрешават допускането на " Конкорд " в американското въздушно пространство с аргумента, че машината е прекомерно шумна.

Последният полет на " Конкорд " вози 100 пасажери, измежду които голям брой звезди и предприемачи.

Превод и редакция: Джейн Димитрова /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР