НАСА и фирмата-подизпълнител Адвансд Спейс успешно разрешиха проблем и възстановиха

...
НАСА и фирмата-подизпълнител Адвансд Спейс успешно разрешиха проблем и възстановиха
Коментари Харесай

НАСА успешно възстанови ориентацията на новата си лунна мисия Кепстоун!

НАСА и фирмата-подизпълнител Адвансд Спейс сполучливо позволиха проблем и възвърнаха ориентацията на най-новата американска задача до Луната “Кепстоун ”, която бе изстреляна в края на юни и съставлява първата задача от програмата “Артемис ”! Пристигането в окололунна орбита остава планувано за 13-ти ноември.

Напомням на читателите, че на 8-ми септември, по време на осъществяването на маневра с моторите, “Кепстоун ” краткотрайно загуби връзка със Земята. Впоследствие радиоконтактът бе възобновен, само че се оказа, че автоматизираната лунна станция се върти, вместо да е нормализирана по трите оси. Последващият разбор на данните сподели, че е зародил хардуерен проблем – клапан, асоцииран с един от осемте мотора, се е отворил отчасти. Това довело до загуба на двигателна сила от този съответен мотор. За да може задачата да бъде избавена, екипът организира голям брой тествания и смъкна голямо количество данни от бордовия компютър.

След безчет симулации тази заран управлението на полета се осмели да изпрати команди за връщане на “Кепстоун ” в вярната си ориентировка, при която галактическият уред е нормализиран по трите оси. Получените на Земята данни демонстрират, че маневрата е сполучлива! Сега “Кепстоун ” е насочен вярно, слънчевите акумулатори са тъкмо ориентирани към Слънцето и антените са в посока към Земята.

През идващите дни екипите ще следят в детайли държанието на “Кепстоун ” и ще бъдат написани нужните софтуерни кръпки, които ще продължат на галактическия уред да продължи да си извършва дилемите даже и клапанът на проблематичния мотор да е отчасти отворен. Така че задачата остава в работоспособно положение и идването е към момента планувано за средата на ноември.

Напомням на читателите, че “Кепстоун ” е друга задача от предходните на НАСА – тя е издигната единствено за $30 милиона въз основата на стандартизирани CubeSat единици, за разлика от скъпите и профилирани лунни и междупланетни станции. Поради това рисковете са доста по-големи, само че в случай че “Кепстоун ” успее, това ще отвори пътя към цялостното асимилиране на окололунното пространство с евтини частни галактически апарати.

Инфо: Адвансд Спейс

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР